Csaknem háromszázmilliót szakít a dél-balatoni vasútfelújításon Orbán Viktor apjának a cége

2018. január 25., 08:10

Szerző:

Alvállalkozóként 298 millió forint közpénzhez jut az Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző tulajdonában álló fuvarozó cég, a Nehéz Kő Kft. – derítette ki a Direkt36. A tényfeltáró portál újságírójának a kérdésére miniszterelnök egy tavaly júniusi brüsszeli sajtótájékoztatón még azt mondta, hogy meglepne, ha lenne olyan EU-s projekt, amelyen projekt, amelyen vállalkozóként, fővállalkozóként vagy alvállalkozóként elindult volna valaki a családjából, amihez képest az igazság az, hogy a Nehéz Kő Kft. benne van a dél-balatoni vasút felújításában.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Szántód és Balatonszentgyörgy közötti 53 kilométeres szakaszon csaknem két éve zajlik a munka. Az eredetileg becsültnél 16,5 milliárddal drágábban, 72,4 milliárd forintból megvalósítandó projekt költségeinek a 79 százalékát EU-s forrásból finanszírozzák. Kivitelezője egy  három cégből álló konzorcium, amelynek tagja a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester tulajdonában álló R-Kord Építőipari Kft., a V-Híd Zrt. és a konzorciumvezető Swietelsky Vasúttechnika Kft., az osztrák Swietelsky cégcsoport egyik leányvállalata. A Nehéz Kő Kft. a 134 alvállalkozó cég egyike, amely 298 millió forintot kapott a tavaly márciusban, áprilisban, májusban és októberben teljesített munkájáért. Hogy milyen munkáról volt szó, azt a Direkt36-nak nem sikerült megtudnia. A portálnak a TASZ segítségével pert kellett indítania, hogy a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kiadja az erről szóló adatokat. 

A 2004-ben alapított Nehéz Kő Kft.-nek tavaly októberig Orbán Viktor két öccse, ifj. Orbán Győző és Orbán Áron is tulajdonosa volt, Azóta idősebb Orbán Győző kizárólagos tulajdonában áll. A miniszterelnök tavaly azt ígérte, hogy utána fog nézni, részt vesznek-e családi cégek állami projektek megvalósításában – ilyen a dél-balatoni vasút felújítása is –, most viszont nem válaszolt a Direkt36 kérdéseire. A portált az érdekelte, hogy most elfogadhatónak tartja-e, hogy a családi cége állami projekt alvállalkozójaként közpénzben részesült.

13:16

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

12:02

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.