Tudta?! A téli hideg időben kevésbé engedetlenek a tanárok

Az is kiderült a kirúgott tanárok pénteki tárgyalásán, hogy a tankerületi vezető szerint csak egyszerű elrettentés volt a tanárok kirúgása. Aztán a jogi képviselője azt mondta a bíróságon, hogy a kirúgásoknak nem volt semmilyen dermesztő vagy elrettentő célja.

2023. november 10., 19:05

Szerző:

Pénteken folytatódott a Karinthy Frigyes Gimnáziumból kirúgott tanárok ügyének tárgyalása a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumán. Ezúttal a Külső-Pesti Tankerületi Központ vezetője, Rábel Krisztina is megjelent és Halmos Szilvia tanácselnök kérdéseire válaszolva beszélt arról, hogy 2022 szeptemberétől kezdődően nyomon követték a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat, majd októberben küldtek nekik egy figyelmeztető levelet, amiben felszólították őket az akció befejezésére – írja a Telex.

Rábel elmondta, hogy a Karinthy Gimnázium tanárai kiemelkedő mértékben vettek részt a polgári engedetlenségben: összesen 440 órát nem tartottak meg, ez pedig a tankerületben nem megtartott órák 54 százalékát tette ki. Az alperes szervezeti képviselője azt mondta, hogy azokat a pedagógusokat mentették fel végül, akik a figyelmeztető levél 2022. októberi kiküldése után legalább 20 órát nem tartottak meg. Rábel meghallgatásakor annak adott hangot, hogy neki fenntartóként a legfőbb feladatai közé tartozik az oktatás biztosítása és az, hogy rendet tegyen.

A tanácselnök arra vonatkozó kérdésére, hogy érezte-e a szoros kapcsolatot a pedagógusmozgalmak és a polgári engedetlenségi akciók között, Rábel azt válaszolta: „az tiszta volt, hogy valamilyen kapcsolat van közöttük, de az egyes, az akcióban részt vevő tanárok véleménynyilvánításának okáról nem volt tudomásom.”

Rábel meghallgatása után azonnal elhagyta a tárgyalótermet, ezután a jogi képviselője próbálta megindokolni azt, hogy a tanárok kirúgásának célja miért is nem az elrettentés volt. Szikora Gábor szerint azért nem tekinthető elrettentő erejűnek az ügyben érintett pedagógusok kirúgása, mert ezután is voltak elszórtan – a Karinthy Frigyes Gimnáziumban is – polgári engedetlenségi akciók. Bár azt elismerte, hogy ezek száma a kirúgások után lényegesen csökkent, ezt leginkább azzal indokolta, hogy „a téli hideg időben kevésbé akartak már a pedagógusok engedetlenkedni”. Összefoglalva Szikora azt mondta, hogy az elbocsátások egyszerűen a felperesek (a tanárok) magatartására reflektáló intézkedések voltak, azoknak nem volt semmilyen dermesztő vagy elrettentő célja.

A pénteki tárgyalást nem sikerült teljesen befejezni, így a tanácselnök bejelentette, hogy legalább egy, de lehet, hogy két tárgyalási időpontra is szükség lesz, ezeket február 21-re és 23-ra írta ki.

(Kiemelt képünkön: Diákok tüntetnek a tanáraikért Budapesten, 2022. március 16-án. Fotó: Karancsi Rudolf / 168.hu)