Cozma-gyilkosság: itt a szomorú vége

Cozma-per: életfogytiglant kapott Raffael és Németh - Életfogytig tartó fegyházra ítélte a Cozma-gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt csütörtökön első fokon a Veszprém Megyei Bíróság. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 évi fegyházbüntetést kapott.Raffael és Németh 30 év múlva szabadulhatnak leghamarabb.

2011. június 24., 08:25

Németh Balázs tanácsvezető bíró az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. A tanácsvezető bíró hangsúlyozta, hogy az első- és a másodrendű vádlott az életfogytig tartó büntetéséből a legkorábban 30 év múlva bocsátható szabadlábra - közölte az

ATV.

Az ítélet szerint Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében, ezért előbbinek 5 évet, az utóbbinak 4 évet kell börtönben töltenie. Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlottat kétrendbeli bűnpártolás miatt vonta felelősségre a bíróság; az asszonyt 4 év, a férfit 2 év 8 hónap börtönre ítélte. A bíróság a vádlottakat több évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A Napló-online tudósítása szerint a nem jogerős ítéletet mind a vádlottak, mint a hozzátartózók nyugodtan fogadták. A lap szerint az elsőfokú ítélet előtt Sztojka Iván harmadrendű vádlott az utolsó szó jogán elnézést kért szerdai viselkedéséért. Elmondta, hogy 2,5 éve van előzetes letartoztatásban, ez megviselte, gyógyszert szed. A bíróságtól igazságos ítéletet kért, "ne azért ítéljenek el, mert a közvélemény így akar bosszút állni" - mondta utolsó szó jogán.

Az ítélet indoklása közben Sztojka Iván jelezte, hogy rosszul van, ezért kivezették, majd néhány perccel később ismét visszaült a vádlottak padjára - írta az MTI.

A bíró 11 óra előtt nem sokkal öt perc szünetet rendelt el, miután Pál Gábor és Bihari Csaba is jelezte, hogy nem érzi jól magát. Őket kivezették a teremből. A bírósági folyóson nyilatkozott Sztojka Iván ügyvédje, aki jelezte, hogy mindenképpen fellebbeznek. Nem értenek egyet az ítélet indokolásával, mert szerintük a bíróság a vádirati tényállást fogadta el teljes mértékben. Dr. Kereszturi Mónika kérdésre válaszolva elmondta, hogy elhangzott olyan kijelentés is, miszerint Sztojka Iván kárt tesz magában az ítélet miatt.

Emlékeztetőül: Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.