Folytatódik a februári kora nyár

A Kárpát-medencében szerdán is folytatódik a februári tavasz vagy kora nyár: továbbra is kifejezetten enyhe időre számíthatunk.

2024. február 27., 20:50

Szerző:

Kedd éjjel egyre nagyobb területen vékonyodik el, szakadozik fel a felhőzet. Köd elsősorban a nyugati, délnyugati megyékben, másutt csak foltokban alakulhat ki. Szerdán általában fátyolfelhős, napos idő várható, csak kisebb körzetekben lehet erősen felhős az ég. A nyugati országrészben néhol gyenge eső, zápor előfordulhat. A déli, délkeleti szél csak kevés helyen élénkül meg – közölte a Hungaromet.hu. A következő napokban folytatódik a kora tavasz, vagy inkább: kora nyár.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 15 és 21 fok között alakul.

Európában egy ciklon örvénylik Izland felett, amely a szigetország egyes részein kiadós mennyiségű csapadékot eredményezett. A Genovai-öböl térségében szintén egy ciklon található, hatására arrafelé több helyen fordul elő eső, a hegyekben havazás is. A ciklon előterében dél felől enyhe levegő áramlik a kontinens belseje felé.

Európa legnagyobb részén a sokévi átlagnál jóval enyhébb az idő, a Földközi-tenger partvidékén, Közép-Európában és a Balkán-félszigeten is előfordulnak 20 fokos csúcsértékék.

Nem sok helyen volt melegebb Európában, mint itthon

A Hungaromet Facebook-oldalán azt írják: hazánkban jóval (átlagosan közel 9 fokkal, de volt, ahol 13 fokkal) enyhébb az idő, mint az ilyenkor megszokott. Ez nem csak hazai, de európai viszonylatban is kiemelkedő, ugyanis nem sok helyen mértek magasabb maximumokat és minimumokat, mint itthon.

További érdekesség, hogy a fagy is egészen kiszorult kontinensünkről: éjszaka ugyan még előfordulnak fagypont alatti értékek – de a legtöbb esetben, csak gyenge fagyról beszélhetünk –, a nappali időszakban viszont már szinte mindenütt pozitív tartományban alakul a hőmérséklet.

Habár fronthatással nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál meleg fronthatások tapasztalhatók.

Mint ismert: hidegfront idején a hidegebb légtömeg előretör a melegebb légtömeg felé, ez gyakran viharokat, erős szelet és esőzést okoz. Hidegfront idején gyakran tapasztalhatunk hirtelen hőmérséklet csökkenést, ami hatással lehet a szervezetünkre, legtöbbször fejfájást vagy izomfájdalmakat okoz. Sokan viszont már a frontot megelőző légköri helyzetre is érzékenyen reagálnak. A náluk jellemző fő tünetek a feszültség, idegesség, ingerültség, alvási problémák jelentkezése, majd egyre inkább az ingadozó vérnyomás és a fokozódó mellkasi panaszok, diszkomfortok jelentkezése. Sokan erősödő fejfájással, szédüléssel gyakoribb rosszullétekkel reagálnak. 

Melegfrontnak nevezzük azt a helyzetet, amikor melegebb légtömeg emelkedik felül a hidegebb légtömeg fölött. Ez a változás hosszabb ideig tartó esős, párás időjárást hozhat, felhős égboltot eredményez és a hőmérséklet is emelkedhet. Néhány ember a melegfrontokkal járó magas páratartalom miatt érzékeny lehet légúti problémákra, például asztmára is.

(Fotó: hungaromet.hu)