Szeszélyes frontot hoz az elkövetkező napok időjárása

Északnyugat-Európa időjárása továbbra is mozgalmasnak mondható az ott tartózkodó ciklonnak köszönhetően. Hazánk felett is vadregényes időjárás várható az elkövetkező napokban.

2023. augusztus 1., 16:58

Szerző:

Ennek központja az Északi-tenger fölött helyezkedik el, s frontja mentén többfelé jelentenek esőt, záport, néhol zivatart. Lokálisan akár 40 mm feletti csapadékösszeget is mérnek e frontálzóna mentén. Eközben még a Skandináv-félszigetről, valamint a Kelet-európai-síkság északi részéről regisztrálnak csapadékot egy távolodó ciklon nyomán.

Ezzel szemben a kontinens déli tájain száraz, napos az idő, Európa legmelegebb területe jelenleg Spanyolország a döntően 35 fok feletti csúcsértékekkel. A Kárpát-medencét kedden az említett, északi-tengeri ciklon hidegfrontja éri el, mely felhőzetnövekedést és sokfelé esőt, záport, helyenként zivatart okoz.

Folytatódik a felhőzet növekedése, vastagodása, és a csapadékzóna haladása. Hétfő estig nagyjából az ország északnyugati, nyugati harmadán kell többfelé esőre, záporra, akár felhőszakadással kísért zivatarra számítani, majd éjszaka fokozatosan keletebbre haladva várható eső, zápor, helyenként még az ég is megdörrenhet.

Szerdán már napos idő valószínű fátyol- és kevés gomolyfelhővel, csapadék nélkül, csak délelőtt keleten, északkeleten fordulhat elő egy-egy zápor. A légmozgás kedd délután nagy területen élénk, a front mentén és zivatarok környezetében erős, viharos is lehet. Szerdán már kisebb területen élénkül meg a déliesre forduló szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 25 és 29 fok között valószínű.

(Kiemelt kép: illusztráció – balatoni vihar. Forrás: 168.hu archív)

Papp László, Debrecen polgármestere nem ért egyet a kormány Versenyképes Járások programjának jelenlegi formájával, ami elvonná a településektől az iparűzési adó növekményét. A fideszes polgármester szerint a gazdag városoknak támogatni kell a szegényebb települések fejlődését, de ennek van egy egészséges határa.