Megkapta az akkreditációt a CEU Bécsben

Ausztria egy új tudományos központtal gazdagodik – ünnepelt az osztrák oktatási miniszter.

2019. július 13., 16:00

Szerző:

Közép-európai Egyetem Magánegyetem néven magánegyetemként akkreditálták a CEU-t Bécsben – jelezte lapunkhoz is eljuttatott közleményében a Soros György által alapított felsőoktatási intézmény. 

A döntést Iris Rauskala, Ausztria oktatásért és kutatásért felelős minisztere hagyta jóvá. – A CEU révén Ausztria egy új tudományos központtal gazdagodik. Az egyetem magyarországi helyszínén eddig is sikeresen vett részt a Európai Kutatás Tanács (ERC) pályázatain, amely komoly támogatást jelent kiemelkedő kutatói számára. Ez is jelzi és bizonyítja a CEU által végzett munka minőségét. A 16. osztrák magánegyetemként a CEU által kínált kurzusok tovább gazdagítják az osztrák tudományos életet. Bízom benne, hogy sok hazai és nemzetközi diák végzi majd itt posztgraduális kutatásait” – mondta a tárcavezető.

Fotó: Kökényesi Gábor

Hat egyetemi program képezi az osztrák intézményi akkreditáció részét a Kultúra, Politika és Társadalom alapképzés (BA in Culture, Politics, and Society (CPS)), a Filozófia, Politika és Közgazdaság alapképzés (BA in Philosophy, Politics, and Economics (PPE)); a Nemzetközi Közkapcsolatok mesterképzés (MA in International Public Affairs (IPA)), a Közpolitika mesterképzés (Mundus MAPP) (MA in Public Policy (Mundus MAPP)), a Nők és társadalmi nemek mesterképzés (GEMMA) (MA in Women's and Gender Studies (GEMMA)), és a Környezetpolitika és Menedzsment mesterszak (MESPOM) (MSc in Environmental Sciences, Policy and Management (MESPOM)). 

A CEU részéről Michael Ignatieff elnök-rektor úgy nyilatkozott, nagy örömükre szolgál, hogy a Közép-európai Egyetem Magánegyetem és hat program, köztük két alapképzés is osztrák akkreditációt kapott. – Ez új fejezetet jelent a CEU történelmében. A következő tanév során a CEU az összes amerikai akkreditációjú programja  is igényli majd az osztrák akkreditációt. A 2020-21-es tanévtől kiadott osztrák akkreditációjú diplomáinkkal pedig hozzájárulunk új otthonunk felsőoktatásának fejlesztéséhez – fűzte hozzá az elnök-rektor.

 A CEU-ra az Orbán-kormány szállt rá politikai okokból még 2017 elején a felsőoktatási törvény Balog Zoltán volt humánerőforrás-miniszter által benyújtott módosításával. Ez a törvénymódosítás azt mondta ki, hogy Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézménynek képzést kell folytatnia az anyaországában is. A CEU esetében ez az Egyesült Államokat jelenti, és bár a felsőoktatási intézmény kötött egy együttműködési megállapodást a Bard College-dzsal képzés indításáról az amerikai székhelyű, a New York államban működő felsőoktatási intézményben, ezt az Orbán-kormány nem volt hajlandó jóváhagyni.

Emiatt a CEU decemberben kényszerűségből úgy döntött Budapestről Bécsbe viszi az amerikai akkreditációjú képzéseit, az összes képzése mintegy 80 százalékát. Márciusban Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője állt elő azzal a mentőötlettel, hogy a CEU kössön egy együttműködési megállapodást a Müncheni Műszaki Egyetemmel (TUM), amely elvileg lehetővé teszi, hogy a CEU Budapesten is kiadhasson amerikai akkreditációjú diplomát. Bár ezt az együttműködési megállapodást májusban alá is írták, és mind a két fél kért jogi garanciákat a CEU budapesti képzéseinek a folytatására, Orbán Viktor pénteken a hvg.hu kérdését ezzel rázta le:

– A CEU eltávozott Bécsbe, ezért minden vele kapcsolatos kérdésben az osztrák kancellár az illetékes, oda tessék  

 

„A magyar kormányzat elzárkózik attól, hogy engedélyezze a CEU számára, hogy 2019. január elsejétől új diákokat vegyen fel az amerikai akkreditációjú programjaira. Ezért az ezekhez kapcsolódó diplomákat 2019 őszétől a CEU új, bécsi kampuszán fogja kiadni” –  jelentette be szombati közleményében az egyetem.

Arról, hogy Budapest mit veszít a CEU bécsi költözésével, ékesszólóan árulkodik, hogy a felsőoktatási intézmény az MTA-val és a Károly Egyetemmel közös hálózatkutatási projektje 2018 októberében tízmillió eurót nyert  az Európai Kutatási Tanácstól.

21:15

A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a kormány kiviteli tilalmat rendel el az energiahordozókra, így a tűzifára is. Az energia-ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű tűzifa külföldre történő kivitelét a kormány kontroll alatt tartja, szükség esetén korlátozni is tudja és elővásárlási jogával is élhet, közölte Nagy István agrárminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel összefüggésben.

19:56

Új villamosjáratot indít a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a 2B jelzésű villamos Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között jár majd. A pesti fonódó villamosfejlesztés részeként induló járat átszállás nélkül tesz elérhetővé három metrójáratot a XX. kerületi lakosoknak.