A Velencei-tó centiméterekre van a kritikus szinttől

Pár napon belül elérheti az eddigi legalacsonyabb vízállását a Velencei-tó.

2022. július 26., 15:29

Szerző:

Ha a napi egy, kánikulában másfél centiméteres párolgást és vízszintvesztést vesszük alapul, akkor 24 órán belül beállhat az az állapot, ami – legalábbis, amióta valaha hivatalos mérés történik a tónál – eddig csak egyszer, 1949-ben következett be, azóta ezt az értéket határozzák meg a Velencei-tó legalacsonyabb vízállásának. Ez a szint a 63 centiméter – írta a Feol.

A nagy meleg miatt a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének halőrei tapasztaltak némi halhullást, de ez nem nevezhető tömeges halpusztulásnak. Főleg csukák, keszegek tetemeit látták a dinnyési oldalon a halőrök.

A vízügy szakemberei egy stabil vízforgató berendezést üzemeltetnek a velencei oldalon, és további két másikat kedd hajnalban, három órakor helyeztek üzembe a MOHOSZ dinnyési kirendeltségének központjában.

(Kiemelt kép: Fiatalok fürdenek a Velencei-tóban az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) első napján Sukorón 2022. július 13-án. Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A sekély és melegedő élővíz nagyon hamar oxigénhiányhoz és így katasztrófához vezethet a halállomány területén, és úgy tűnik, már a lehalászás sem százszázalékos megoldást, a baj igen nagy.

A BRFK részletes választ küldött szerkesztőségünknek azzal kapcsolatban, mi is pontosan a sorsa a Szabó Bálint szegedi ügyvéd által belengetett budapesti gazdatüntetésnek. A rendőrség információi szerint a kért útvonalra már korábban bejelentett rendezvények miatt augusztus 20-ára nem kaptak területfoglalási engedélyt, de a tüntetést megtarthatják, csak éppen a belvárosba nem mehetnek be.