Cáfolja Varga Juditot a Le Monde

Nem igaz, hogy a miniszter semmit sem akart kihúzatni az interjúból.

 

2021. július 22., 09:05

Szerző:

A Népszava megkérdezte a Le Monde napilapot, és a bécsi tudósító, Jean-Baptiste Chastand megerősítette, hogy Varga Judit tárcavezető sajtósa valóban szeretett volna kihúzni egy kérdést és egy választ az interjúból a megjelenés előtt.

Az újságíró ezt megtagadta. „Azt mondtam a szóvivőnek, csak akkor javíthatnak bele az írásba, ha közben rájöttek, hogy a miniszter hibás választ adott. Harminc perc múlva jött a megerősítés, hogy az interjú teljes szövegét jóváhagyták” – idézte fel az eseményeket.

„Ha valaki azt kérné, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy egy (politikai) ellenfelet, elfogadná ezt a kérést?” – hangzott a kérdés, amelyre Varga Judit felháborodottan reagált: „Micsoda kérdés! Ez már önmagában provokáció!”

A Pegasus-projekt néven elhíresült nemzetközi lehallgatási botrányt leleplező Washington Post írta meg, hogy a miniszter irodája a kérdést és a választ ki akarta vetetni az ellenőrzésre megküldött interjúból. Varga Judit azonban hétfői brüsszeli sajtóértekezletén tagadta, hogy cenzúrázni akarta volna a cikket.

(Kiemelt kép: Varga Judit interjút ad Luxemburgban egy sajtótájékoztató után, 2021. június 22-én. Fotó: John Thys / AFP)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.