Már a cafeteria is csak rezsire és élelmiszerre kellene a magyaroknak

Az általános válság súlyosbodását jelzi, hogy az Edenred kutatása szerint a magyar dolgozók többsége többé nem hosszú hétvégére, hanem főleg élelemre és rezsire költené a cafetériát, akár 20 százalékáról is lemondanának, ha azt készpénzben meg tudnák kapni.

2022. december 13., 15:47

Szerző:

A dolgozó magyarok egyre növekvő többsége szeretné inkább élelmiszerre és rezsire költeni azt a pénzt, amit béren kívüli juttatásban, cafetériában szerez meg a munkahelyén. Ez derült ki az Edenred cég friss kutatásából, amit a Napi.hu szemlézett. A megkérdezettek akár az eddig étteremre, szállodákra, hosszú hétvégékre küldhető juttatásai akár 20 százalékáról is lemondana, hogy a mindennapi költségeket tudja inkább fedezni.

A csaknem ezer hazai munkavállaló megkérdezésével készült felmérés szerint

  • a válaszadók 34 százaléka 5 és 10 százalék közötti béremelést kapott idén,
  • 22 százaléknak 5 százalék alatti emeléssel kellett beérnie,
  • 31 százaléknak pedig nem nyúltak a béréhez.

A valódi probléma, mint azt a kutatás is kimutatta, az, hogy a súlyos infláció, élelmiszer- és energiaválság ellenére stagnáló bérek okozzák a legnagyobb problémát. A béremelés ugyanis továbbra sem jellemző a legtöbb munkaadóra, a válság idején inkább igyekeznének béren kívüli juttatásokat adni. Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója pedig a helyzettel kapcsolatban megjegyezte, fontos lenne, hogy a munkáltató direkt formában igyekezzen kompenzálni a bérekben az infláció hatását, a cafeteria ugyanis egyre kevésbé működik.

Az összes megkérdezett munkavállaló 35 százaléka jelezte, hogy részesül idén valamilyen formában béren kívüli juttatásban. A szellemi munkát végzőknél az arány 40 százalék, míg a fizikai munkásoknál 30 százalék.

(Kiemelt kép: Egy gáztűzhely lángrózsái égnek egy budapesti lakás konyhájában. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Tűz ütött ki a Városmajori kórház alagsorában, míg egy V. kerületi szálloda konyhájának kemencéje füsttel árasztotta el az épületet. Az esetek során nem sérült meg senki, a tűzoltók a helyszínen gondoskodtak a veszély elhárításáról.