Ágyát és szekrényét tüzeli el, mert nincs pénze rezsire

A Borsod megyei Sajószentpéter levegőminősége főként amiatt a legrosszabb az országban, mert itt található a legtöbb olyan háztartás, ami továbbra is fával, szeméttel kénytelen fűteni, hogy spóroljon a rezsin, tűzifára ugyanis nincsen pénz.

2022. december 4., 20:15

Szerző:

Már az ágyat és szekrényt is eltüzelte, hogy ne fázzon, így akarja túlélni a telet és a rezsiválságot egy, az RTL Híradónak nyilatkozó sajószentpéteri nő. A város – és a Sajó völgye – ismét azzal került be a hírekbe, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ismét itt mérte az egyik legrosszabb levegőminőséget, a kémények füstjéből a levegőbe kerülő szálló por koncentrációja miatt.

Az RTL Híradónak nyilatkozó egészségügyi szakértő is felhívta a figyelmet arra, a szükség által elégetett bútorok, tárgyak égéstermékei nagyon veszélyesek, ezért azt javasolja, például terhes nők ne is tartózkodjanak túl sokat a szabadban a környéken.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint lényeges változás a levegőminőségben nem valószínű, továbbra is leginkább Borsodban maradhat magasabb, tartósan az egészségügyi határérték feletti a szálló por koncentrációja. Kedden egy frontzóna átvonulása várható jelentősebb csapadékkal, északnyugatira forduló széllel, ezért északkeleten valószínűleg javul a levegő minősége.

(Kiemelt kép forrása: Levegő Munkacsoport)