Buszsofőrnek állt a pedagógus szakszervezet volt elnöke

Három évtized után idén elbúcsúzott a tanári pályától, most a kollégák érdekvédelmi szervezetétől is Szűcs Tamás. Buszsofőrként többet keres nettóban, mint tanárként bruttóban.

2023. szeptember 28., 11:59

Szerző:

Egy júniusi tüntetésen jelentette be, hogy 31 év után búcsút int a tanári pályának Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) egykori elnöke. A miskolci Földes Ferenc Gimnázium korábbi történelemtanára a státusztörvény miatt adta be a felmondását.

A Népszavának nyilatkozva most azt is elmondta, hogy buszsofőrnek áll.

„Most végeztem el egy képzést, októbertől egy magáncégnél leszek buszsofőr, a fizetésem nettó 500-600 ezer forint lesz, ami több mint amennyi a tanári bérem volt bruttóban”

 – nyilatkozta a lapnak Szűcs Tamás.

„Azt nem tudom, mekkora lesz a felmondási hullám, úgy érzékelem, a pedagógusok körében nagy a letaglózottság és a tétovaság” – tette hozzá. Pesszimistán ítéli meg a mára kialakult helyzetet, ami „eddig sem volt rózsás, ám most kifejezetten pocsék”.

Az idei tanévtől kezdve hatályos a kordonbontások és könnygáz közepette elfogadott státusztörvény, ami leginkább átírja a tanárok, pedagógusok életét. A tiltakozások ellenére a törvény bevezették, a pedagógusoknak még egy napjuk maradt eldönteni, hogy maradnak-e a helyükön, vagy elhagyják a pályát.

(Kiemelt kép: Szűcs Tamás – balra – 2022. február 19-én. Forrás: PDSZ FB-oldal)