Növényvédő szerek: veszélyes vegyületeket eszünk, mégsem tiltják őket

Miért károsak a növényvédő szerek? Mik azok az PFAS-vegyületek? És az örök vegyi anyagok? Miért kell ezeket betiltani?

2024. március 6., 13:24

Szerző:

 Az úgynevezett PFAS-vegyületek, vagy örök vegyi anyagokat is tartalmazó növényvédő szerek tulajdonképpen olyan perzisztens vegyületek, amelyek nagyon lassan bomlanak le. A Size Action Network Europe nevű szervezettel közösen készített tanulmányunkban kimutattuk, hogy ezek az örök vegyi anyagokat tartalmazó növényvédő szerek  jelen vannak Magyarországon és Európában termesztett, illetve harmadik országokból importált gyümölcsökben és zöldségekben is, ráadásul elég riasztó mértékben. Emiatt mi ezeknek a vegyületeknek a betiltását szorgalmazzuk – mondta Friedrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője a Jazzy Rádió Business Class reggeli műsorában.

Hozzátette: ezek széles körben elterjedt vegyi anyagok, nagyon károsak a környezetre, és emiatt általánosságban már el is kezdte az Európai Unió betiltani ezeket. 

Viszont furcsa módon, ezeket a vegyületeket tartalmazó növényvédő szerek valamiért kivételt képeznek, tehát ezeket jelenleg is aktívan használják a növényvédő szerekben, vagy aktív hatóanyagként, vagy pedig valamiféle formázó anyagként. A lényeg az, hogy ezek nem bomlanak le, vagy sok esetben maga a bomlástermék az, ami perzisztens – tette hozzá.

Mint mondta: már kimutatták ezen anyagok rákkeltő hatását, de károsítja a hormonrendszerünket, az endokrin rendszert, vagy épp a reprodukciós rendszert is.

Friedrich szerint egyértelmű a megoldás: be kell tiltani ezeket a szereket, nem lehet lemosni az almáról, a zöldségről, ezek a vegyületek beszívódnak. 

Hozzátette:  Magyarországon összesen 8800 gyümölcsmintából végeztek elemzéseket, a gyümölcsmintáknak 12,7 százaléka tartalmazott ilyen vegyületeket, és ami érdekes, hogy egy évtized alatt, közel háromszorosára, 182 százalékkal növekedett az előfordulási arányuk.

„Alapvetően különféle növényvédő szerekben használják ezeket azért, kevesebb legyen a veszteség a gyümölcsöknél, vagy a zöldségeknél".

Jelentős a zöldségek szennyezettsége is

 

Nem véletlen, hogy sokan kezdenek otthon inkább zöldséget termeszteni, hiszen nem akarjuk, hogy akár a gyerekeink is ilyen vegyületeket juttassanak a szervezetükbe – mondta a műsorban Friedrich Róbert.

Végre! Betiltották Európa egyik legmérgezőbb növényvédő szerét

Tavaly nyáron az EU-tagállamok elfogadták azt a javaslatot, hogy betiltsák Európa egyik legmérgezőbb növényvédő szerét. A döntést azonban már 7 évvel ezelőtt meg kellett volna hozni.

Az EU-tagállamok elfogadták azt a javaslatot, hogy betiltsák Európa egyik legmérgezőbb növényvédő szerét. A dimoxistrobin gombaölő szer használatát 15 EU-tagállamban engedélyezték. A Pesticide Action Network örömmel fogadta a döntést. Ez az egyike „The Toxic 12”-nek, amelyek száma mára tízre csökkent. A döntést azonban már 7 évvel ezelőtt meg kellett volna hozni – írja a Pesticide Action Network.

(Kiemelt kép: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / AFP)