Tele van káros növényvédő szerekkel a magyar gyümölcs

Káros növényvédő szerekkel szennyezettek az európai, különösen a magyar gyümölcsök

2022. május 24., 12:00

Szerző:

Nagyon lassan halad Európában a legkárosabb növényvédő szerek kivonása. Bár az EU 2009-ben hozott rendelete szerint 2011 óta fokozatosan ki kéne vonni a forgalomból az 55 legkárosabb, a hivatalos besorolás szerint "helyettesítésre kijelölt hatóanyagot", a valóságban nemhogy eltűntek volna ezek a szerek, hanem drámaian megnőtt a lakosság számára forgalmazott olyan gyümölcsök mennyisége, amelyeken kimutathatók ezek a veszélyes anyagok, derült ki az Európai Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe) legfrissebb tanulmányából, amit a 444 szemlézett.

Nem meglepő módon a magyar gyümölcsök különösen szennyezettek,

a hazánkból származó cseresznyemintákban például 50 százalékban mutattak ki ilyen helyettesítendő hatóanyagokat. Ez nem csoda, az egész EU-ban Magyarországon engedélyezett továbbra is a legtöbb, 50 ilyen szer használata. A cseresznyén túl kiemelkedően magas a helyettesítendő hatóanyagok aránya a Magyarországon termelt fejes salátában (38%, európai szinten a 3. legrosszabb) és az uborkában (32%, szemben az uniós átlaggal, ami csupán 16%). A magyar alma 34 százalékában mutattak ki ilyen hatóanyagot, ez az uniós átlagértéknek felel meg.

A PAN Europe szerint

a helyettesítésre kijelölt hatóanyagokat veszélyességük miatt egészségügyi okokból valójában már be kellett volna tiltani.

Kockázataik annyira nyilvánvalóak, hogy még a visszafogott európai szabályozás is sokkal szigorúbban szabályozza ezeket más növényvédő szereknél, uniós engedélyezési időszakuk például mindössze hét év, szemben a többi növényvédő szer 15 évével. De a félszívű rendelkezés nem érte el a kívánt hatást. Ahelyett, hogy helyettesítették volna a veszélyes hatóanyagokat, egyre nagyobb mértékben használják ezeket. Az Európában termesztett friss gyümölcsfajták 97170 mintájának elemzése azt mutatja, hogy 9 év alatt 53%-kal nőtt a növényvédő szer hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága.

A PAN Europe vizsgálatai alapján a vizsgált gyümölcsök 29 százalékában voltak kimutathatók ezek a hatóanyagok, a cseresznyeminták fele volt szennyezett, ami 152 százalékos növekedés 2011-hez képest. Az összes alma 34 százaléka is szennyezett volt, ez 117 százalékos növekedés.

"Ezeknek a vegyi anyagoknak el kellene tűnniük az élelmiszereinkből. Ehelyett azonban azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt tíz évben drámaian megnőtt a legmérgezőbb anyagoknak való kitettség. Az ezekkel a növényvédő szerekkel szennyezett gyümölcsök és zöldségek aránya folyamatosan növekszik. Gyakran előfordul, hogy az élelmiszerekben egyszerre két vagy több ilyen mérgező anyag szermaradványa is megtalálható. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a tagállamok nem hajtották végre a helyettesítési szabályokat, és így a fogyasztók egészségét sem védték megfelelően” – értékelte a kiábrándító folyamatot Salomé Roynel, a PAN Europe kampányfelelőse a szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

 

(Kiemelt kép: Gyümölcsöket válogat egy vásárló a hazai előállítású termékek népszerűsítését célzó Válaszd a hazait! kampányról tartott sajtótájékoztató helyszínén, a fővárosi Corvin Plaza bevásárlóközpontban található CBA Príma üzletben 2020. szeptember 3-án. MTI/Máthé Zoltán)

A kertes házak egyik legnagyobb előnye, hogy a nyári hónapok során akár minden egyes nap kitelepülhetünk a szabadba, és kipihenve a nap fáradalmait, feltöltődhetünk – akárcsak egy nyaralás alkalmával. Ám ahhoz, hogy valóban ki tudjuk használni a kertünk adta lehetőségeket, érdemes olyan bútorokat és kiegészítőket beszerezni, amelyek nemcsak a kényelmet biztosítják a kerti időtöltések alkalmával, hanem kellően strapabíróak is ahhoz, hogy hosszú időn keresztül kiszolgáljanak minket.

Napjainkban szinte mindenre találni megoldást, hiszen a fejlett technológia lehetővé teszi, hogy a legtöbb ember azzal foglalkozzon, vagy azt csinálja hobbiként, amihez csak kedve van. Az online szerencsejátékozás egy azon hobbik közül, amelyet a legtöbben űznek a világban.