Nem lehet burkinit viselni a francia uszodákban

Nem engedélyezhető a burkini, vagyis a teljes női testet eltakaró fürdőruha viselése vallási okból közfürdőkben, uszodákban, mert sérti a vallásokkal szembeni semlegesség elvét - döntött kedden a francia legfelsőbb közigazgatási bíróság.

2022. június 21., 20:40

Szerző:

Az ítélet előzménye, hogy délkelet-franciaországi Grenoble zöldpárti polgármestere a városi tanács heves viták végén meghozott döntése alapján május közepén engedélyezte a burkini viselését vallási alapon is, de a fedetlen felsőtesttel történő fürdést, úszást ugyanúgy, amivel nagyon fellazította a helyi uszodai öltözködési szabályokat.

Gérald Darmanin belügyminiszter már másnap bejelentette, hogy jogi úton lép fel a döntés ellen.

A bíróság azt is hozzátette indoklásában, hogy a grenoble-i szavazás egy vallási követelés kielégítésére történt, és ez sérti a közszolgáltatások semlegességét.

Franciaországban a higiéniára hivatkozva nagyon szigorúan veszik az uszodai viselet szabályait. Még azt is megszabják, hogy a fürdőnadrág és -ruha nem lehet laza. Van még néhány város, amely engedi a burkini viselését, például Rennes, ahol viszont általában akartak lazítani a szabályokon, nem pedig vallási alapon. Noha burkinit csak nagyon kevés muszlim nő visel az országban, ez a ruhadarab mégis heves politikai viták tárgya. Az AP megjegyezte, hogy a grenoble-i tanács döntésének azt a részét, amely a topless fürdőzésre vonatkozott, nem támadta meg bíróságon senki.

(Képünk illusztráció. Fotó: Unsplash.com)

Ukrajna és Moldova mellett Grúziának is meg kellett volna kapnia az európai uniós tagjelölti státuszt, ennek elmaradása megmagyarázhatatlan, érthetetlen és Európa szempontjából is káros – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Tbilisziben.