Újabb 50 milliós büntetést kapott a bátonyterenyei akkumulátorgyár

1600 tonna illegális hulladékot gyűjtött be, ezért újabb, közel 50 millió forintos büntetést kapott a bátonyterenyei akkumulátorgyár. Az üzem ezt hulladékgazdálkodási bírságként kapta.

2023. július 8., 13:36

Szerző:

A hely a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal szerint visszaeső jogsértő, eddig összesen ötször büntették már meg, legutóbb májusban szabtak ki rá 31 millió forintos bírságot. Eddig összesen nagyjából 100 millió forintos bírságot kaptak. Ha így folytatják, a helyet végül elméletben be is zárhatják.

Ez az az üzem, ahol az Átlátszó szerint még a kormányhivatal ellenőrei is rosszul lettek, amikor oda kivonultak. A lap szerint a kormányhivatalnokok erős oldószerszagot éreztek, és magukon bőr- és nyálkahártya irritációt is tapasztaltak – emlékeztet az MTI által kiadott hír kapcsán a Telex.

A gyárat működtető SungEel Hitech Hungary Kft. nevű dél-koreai cégnek Szigetszentmiklóson is van akkumulátorfeldolgozó üzeme, ahol pedig az Átlátszó szerint rákkeltő anyagokkal veszélyeztették az ott dolgozók és a környéken élők egészségét.

(Kiemelt kép: 2021. július 7én adták át a dél-koreai SungEel HiTech Hungary Kft. akkumulátor újrahasznosító gyárát a Nógrád megyei Bátonyterenyén. A megnyitó ünnepségen beszélt Menczer Tamás, tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár. Fotó: MTI)