Budapest mellett a legnépesebb városok felét is megnyerte az ellenzék

2019. október 15., 09:44

Szerző:

A 2014-es önkormányzati választások során a 100 legnépesebb magyar város közül mindössze 20-ban tudott polgármestert adni az ellenzék, a kormányzó Fidesz pedig tarolt. Ehhez képest idén óriásit lépett előre az ellenzék, a 444 gyűjtése szerint

a budapesti kerületekkel együtt a legnépesebb városok felében ellenzéki győzelmet hozott a választás.

A gyűjtésnél figyelembe vették, hogy sok esetben egy független jelölt mögött sorakoztak fel a pártok, esetleg közösen alakítottak új választási szervezetet, de ugyanez igaz a kormánypártra is, amely szintén beállt független jelöltek mögé.

Ahol 2014-ben győzött az ellenzék, azokat a településeket sikerült megtartania - már ahol indult közös jelölt,

valamint az időközi polgármester-választáson győztesek is újrázni tudtak, mint ami történt Salgótarjánban, Hódmezővásárhelyen és Balmazújvárosban.

Az ellenzék csak olyan településeken veszített, ahol a korábbi támogatottjuk oldalt cserélt, mint ami történt Budapest XX. és XXIII. kerületében is.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.