Demeter Szilárd miniszteri biztos lett, ő felel az OSZK költözéséért és revitalizációjáért

2019. augusztus 29., 14:00

Szerző:

Orbán Viktor egykori sajtófőnöke, Hammerstein Judit inkább afféle próbaidős vezetőként került augusztus 23-i hatállyal az Országos Széchényi Könyvtár élére. Az európai és liberális gondolkodásúnak tartott új igazgatót a Demeter Szilárd körébe tartozó Orbán János Dénes által vezényelt kultúrharc állította fel a Balassi Intézet főigazgatói székéből. Kérdés, hogy tudnak majd együtt dolgozni, Demeter Szilárd ugyanis miniszteri biztosként fog felelni az OSZK költözéséért és revitalizációjáért – tudta meg a HVG.

Szőcs Géza, az Országos Könyvtári Kuratórium elnöke megerősítette a lapnak, hogy elköltözik jelenlegi helyéről az Országos Széchenyi Könyvtár, de azt határozottan cáfolta, hogy a volt Kilián laktanyába megy a nemzeti könyvtár. Elmondása szerint megvizsgálták az épületet, és annyira vizesek a falak, hogy csak horribilis összegért lehetne felújítani. Ezért a kormány új épületet keres a nemzeti közgyűjtemény részére. Szőcs szerint azért is minél hamarabb el kell költöznie a könyvtárnak a Budai Várból, mert a vártnál sokkal több a mérgező azbeszt az épületben.

A lap más forrásból úgy tudja, hogy valószínűleg a lágymányosi Duna-parton lesz majd az OSZK otthona.

A HVG emlékeztet arra, hogy Hammerstein Judit, aki egykor Orbán Viktor sajtófőnöke, majd 2011–2014 között a kultúráért felelős tárca helyettes államtitkára, 2014 és 2018 között pedig a Balassi Intézet főigazgatója volt, ígéretet kapott az OSZK főigazgatói posztjára. Most viszont Demeter Szilárd, az Orbán-kormány által a kultúrharc fellegvárává tett Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója felel miniszteri biztosként az intézmény költözéséért és revitalizációjáért.

Demeter Szilárd
Fotó: Merész Márton

A lap értesülését Szőcs Géza megerősítette. Eszerint Demeter Szilárd feladata elsősorban az lesz, hogy megtalálja a könyvtár új helyszínét, de az ő feladata lesz a könyvtár anyagi konszolidálása is. Az OSZK ugyanis már 640 millió forintos hiánnyal bír, ráadásul a könyvtárosok és informatikus egymás után hagyják ott az intézményt, és helyezkednek el a piacon jóval magasabb fizetésért. Szőcs szerint a kormány úgy tervezi, hogy a gondok egy–két év alatt megoldódnak, ezért Hammerstein Judit csak „afféle próbaidőt” kapott.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.