Brutálisan drágul a strandbelépő

Drasztikusan emelnek az üzemeltetők a strandbelépők árain az energiadrágulásra és a minimálbéremelésre hivatkozva.

2022. június 11., 07:47

Szerző:

20-25 százalékkal többe kerülhet idén a strandolás Magyarországon a Fürdőszövetség szerint – írja az RTL. Egy belépő akár ezer forinttal is többe kerülhet, mint tavaly. Az önkormányzati cégeknek tilos volt emelni az árakat másfél éven át, most viszont, hogy már engedi a kormány, mindenhol drágulás jön. Ez  az energiaár-robbanásnak és a bérköltségek megugrásának köszönhető az üzemeltetők szerint.

 

„A fürdők 2019-ről 2020-ra emeltek utoljára árat, tehát már két éve, és azóta rengeteg olyan költségnövekedésük volt, amit nem tudtak érvényesíteni”

– nyilatkozta Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója. Gyulán 2650 forintról 3200-ra emelték a felnőtt napijegy árát, ebben nincs benne az élménymedence és a szaunahasználat sem.

Budapesten a belépők átlagosan 8,7, a bérletek 10-14 százalékkal drágultak. „A történelmi fürdőkbe, amelyeket többnyire külföldiek látogatnak, 20 százalékkal magasabb áron lehet bejutni. A Gellértbe például már 7600 forint egyetlen felnőtt belépő – szekrényhasználattal” – írja az RTL.

A mosonmagyaróvári Flux Thermal Spa-ban márciustól 10 százalékkal többet, 4200 forintot kérnek egy felnőtt belépőért, és ez még nem a vége. „Sajnos a költségek megeszik a fürdőt, még egy 10-15 százalékos emelésre szükségünk van, hogy a fürdőt életben tudjuk tartani” – közölte Husz Szilvia értékesítési vezető.

 

Mindezt a két-háromszorosára drágult energiának és a majdnem 20 százalékos minimálbér-emelésnek tudják be az üzemeltetők. „A vegyszerek ára is duplájára nőtt, de van olyan vízkezelő vegyszerünk, aminek 280 százalékkal drágult” – tette hozzá Balogh Zoltán.

(Kiemelt kép: Szent Gellért Gyógyfürdő. Fotó: MTI / Mohai Balázs)

14:56

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta George Friedman magyar származású, nemzetközileg elismert amerikai geopolitikai stratégát – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.