Brüsszeli meghívót kapott Polt Péter, beszélnie kell a gyanús ügyekről

2019. február 19., 15:32

Szerző:

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága meghívta Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy a testület előtt számoljon be azokról az ügyekről, amelyeket az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgált Magyarországon – derült ki Jávor Benedek Facebook-posztjából. A legfőbb ügyésznek március 4-én kellene megjelennie a az EP-ben, meghallgatását a zöldpárti frakció kezdeményezte.

„Vajon miért nem tudja elfogadni az ügyészség az OLAF által gyűjtött információkat, és miért jutnak a magyar hatóságok számos kényes ügyben sorozatosan más következtetésre, mint az OLAF? Miért véli úgy számos ügyben az ügyészség, hogy az OLAF által gyűjtött bizonyítékok nem elfogadhatóak?”

– firtatja a posztban Jávor Benedek, nyilvánvalóan az Orbán Viktor veje, Tiborcz István körül gyűrűző Elios-botrányra utalva. 

 

Bár az OLAF szerint a 2015-ig Tiborcz István résztulajdonában lévő Elios Innovatív Zrt. körül szervezett csalási mechanizmust építettek ki, hogy a cég sorozatban nyerjen az EU-s támogatással megvalósított közvilágítási pályázatokon, novemberben megszüntették a nyomozást az ügyben. Az OLAF azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy a teljes EU-s támogatást, 13,5-13,9 milliárd forintot kérjen vissza Magyarországtól, az Orbán-kormány pedig előre menekült az ügyben, és nem adta le a számlát az Európai Bizottságnak. (A hvg.hu cikke szerint ezután döntöttek Polt Péter meghívásáról.) De van más ügy is, amelyről Polt Péter beszámolhatna, Homolya Róbert, a MÁV jelenlegi elnök-vezérigazgatója miatt például 3,5 milliárd forintot bukhat.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A 24.hu hétfőn írta meg, hogy az Orbán-kormány a biztonság kedvéért két másik ügyben sem adta le a számlát. Az egyik a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. ötmilliárd forintos megbízása az  összesen 420 milliárd forint értékű közművesítési feladatok ellátásáért, amely az Európai Bizottság szerint felesleges, túlárazott projektnek bizonyult, a másik az a 4,8 milliárd forintos megbízása, amellyel a Miniszterelnökség Orbán Viktor és családja ügyvédjeként fellépő Bajkai István ügyvédi irodáját, az SBKG Ügyvédi Irodát is magában foglaló konzorciumot lepte meg. Ez a konzorcium 2016-tól 4,8 milliárd forintért külső tanácsadóként vizsgálhatta át előzetesen a közbeszerzéseket. A konzorcium szerződtetésével a Miniszterelnökség gyakorlatilag kiszervezte a tárca közbeszerzési felügyeleti főosztályának a munkáját, csakhogy a szűrő beiktatása enyhén szólva nem bizonyult sikertörténetnek, az Európai Bizottság a mintaként kiválasztott 29 projektből 24-ben súlyos szabálytalanságokat talált.

A legfőbb ügyészség közlése szerint Polt Péter nem kapott meghívót az EP költségvetési ellenőrző bizottságától. A testület vezetője, Ingeborg Grässle – aki annak a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a politikusa, amely a Fideszhez hasonlóan az Európai Néppárthoz tartozik –, nemrég egy Magyarországról szóló vitán azt mondta, 

Magyarországon nem megfelelően költik el az EU pénzét. Problematikus a csalás, a korrupció, a közbeszerzési rendszer és az a tény is, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem akar fellépni az ilyesfajta bűnözés ellen, valószínűleg azért, mert vannak emberek, akik a bűnözőket védik.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.