Bohócot csinálnak a parlamentből, röhejes országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a Fidesz a Sargentini-jelentés „elmarasztalására”

2018. szeptember 18., 11:18

Szerző:

Nincs meglepetés, ahogyan már valószínűsítettük, a Sargentini-jelentés elleni országgyűlési határozati javaslatot terjesztett a Országgyűlés elé Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely. A határozattal visszautasítanák „a Magyarországgal szembeni rágalmakat”.

A Fidesz által benyújtott határozat címe már önmagában is sokatmondó: „Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról". A dokumentum elfogadásával az Országgyűlés arra szólítaná fel a kormányt: ne engedjen a „zsarolásnak", utasítsa vissza a Magyarországot elleni „valótlan vádakat”, és jogi úton is lépjen fel a szerintük csalással elfogadott, Magyarországot rágalmazó jelentéssel szemben.

A javaslat nemcsak szövegezésében, szándékaiban is igen komikus, hiszen a kormány már a múlt héten bejelentette, hogy az uniós bíróságon támadja meg az európai parlamenti szavazási eljárást, a kormánykommunikációs panelekkel egybevágó fideszes előterjesztés pedig számtalan hazugságot és ostobaságot tartalmaz.

„Kijelentjük, hogy Magyarország maga védi a határait! Fenntartjuk a kerítést és nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk a határőrizet jogát" – tartalmazza az ország szuverenitásának megvédéséről szóló előterjesztés.

Csakhogy valójában senki sem akarja elvenni Magyarországtól a határőrizet jogát. A korábban éppen Orbán Viktor által követelt közös uniós határőrizetről szóló javaslatcsomag – amely jelenleg még mindig csak bizottsági javaslat formájában létezik –, egyértelműen kimondja, hogy minden nemzetállam szuverén joga a határvédelem. Az Unió a tagállamok kérelmére, válsághelyzetben segítene védeni a határokat és lebonyolítani a határőrizeti feladatokat, a nemzeti szabályok szerint, az állami hatóságok felügyelete és irányítása alatt. Az „elveszik a határőrizet jogát" típusó hazugságot egyébként tegnap, miután Orbán Viktor erről (is) beszélt – nem kimondottan a valóságnak megfelelően – parlamenti nyitóbeszédében, maga az Európai Bizottság is tételesen cáfolta.

De a Fidesz nem áll meg itt. A javaslatuk azt is kimondja, hogy a Sargentini-jelentés a demokratikusan megválasztott magyar parlament saját hatáskörében meghozott döntéseit támadta meg, ezzel pedig túllépte hatáskörét és megsértette az ország szuverenitását. „Visszautasítjuk a Sargentini-jelentésnek nevezett hazug bevándorláspárti vádirat rágalmait. Visszautasítjuk a jelentést, amely azért támadja Magyarországot, mert nem fogadott be bevándorlókat, elutasította a kvótát, jogi határzárat hozott létre, és büntethetővé tette az illegális bevándorlás szervezését" – írják, noha a Sargnetini-jelentés korántsem erről szól.

Fotó: Bazánth Ivola

A javaslat szerint az EP bevándorláspárti képviselői a tartózkodó képviselők szavazatát figyelmen kívül hagyva, csalással fogadták el a Magyarországot és a magyar embereket rágalmazó jelentést, ami elfogadhatatlan. Valójában azonban a Sargentini-jelentésről szóló szavazás megfelelt az Európai Unió alapszerződésének és az Európai Parlament házszabályának is.

A tények azonban hidegen hagyják a Fidesz kommunikációs gépezetét, ezért azt akarják kimondatni a magyar parlamenttel:

„A magyar Országgyűlés egész Európára nézve veszélyesnek tartja, ha egyes üzleti csoportok és egy spekuláns üzletember érdekei akadálytalanul érvényesülnek az Európai Unióban, és felülírhatják az alapszerződésben lefektetett szabályokat" – olvasható a dokumentumban, amely úgy folytatódik: „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az illegális migrációt támogató szervezetek a magyar embereket megbélyegezzék."

Azt ugyan nem tudni, hogy az Európai Néppárt uniós parlamenti képviselőinek kétharmadára utalt-e itt a Fidesz vezetése, vagy másra, az mindenesetre szintén pikáns, hogy a kormánypárt olyan tevékenységre kéri a kormányt, amely amúgy is kötelessége lenne. „Csak a magyarok dönthetnek arról, kivel szeretnének együtt élni és kivel nem" – tartalmazza a határozati javaslat, amely az Országgyűlés és a magyar kormány kötelességének nevezi, hogy érvényt szerezzen az emberek akaratának.

„A magyarok idén áprilisban arra köteleztek minket, hogy Magyarországot tartsuk meg magyar országnak. Éppen ezért a határozat leszögezi, hogy a magyarok eltökéltek a keresztény kultúra közös megőrzésében, Magyarország és Európa határainak, a magyarok és az európaiak biztonságának megvédésében. A határozat arról is rendelkezik, hogy nem engedünk a nemzetek Európájából, a tagállamok szabad politikai gondolkodásának és döntésének jogából, az uniós intézményrendszer működésének jogszerűségéből."

Szórakoztató, hogy a javaslat egyik előterjesztője az a Gulyás Gergely, miközben ő maga pontosan tudja, hogy ennek a határozatnak semmiféle jogi következménye nem lesz. Már csak azért sem, mert az előterjesztés benyújtásával egyidőben, még hétfőn este – mint megírtuk – bejelentette: az Orbán-kormány az Európai Unió Bíróságán támadja meg az Európai Parlament (EP) Sargentini-jelentésről szóló szavazását, mivel szerintük azon a Lisszaboni Szerződéssel ellentétes módon a tartózkodó szavazatok figyelmen kívül hagyásával született kétharmados többség.