Donáth Anna: A Bizottság megindította a jogállamisági mechanizmust Magyarország ellen

Donáth Anna szerint a Magyarországnak járó uniós források is veszélyben vannak. 

2021. szeptember 15., 19:46

Szerző:

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője szerda reggel tartott évértékelő beszédet Strasbourgban. Beszédében kitért arra is, hogy az uniónak figyelnie kell arra, hogy a tagországok a jogállamiság kereteit betartva, korrupció mentesen költsék el az uniós forrásokat. Donáth Anna a Momentum EP-képviselője szerdai bejegyzésében azt írja, hogy a bizottság lényegében ma bejelentette a jogállamisági mechanizmus beindítását. 

 „Az Európai Bizottság az elkövetkező hetekben kiküldi az érintett tagállamoknak, így különösen az Orbán-kormánynak, azokat az írásbeli megkereséseket, amelyek a jogállamisági mechanizmus első lépését jelentik. Ez azért fontos hír, mert az Európai Bizottság eddig azt kommunikálta, hogy addig nem alkalmazza a jogállamisági rendeletet, amíg azt az Európai Bíróság el nem bírálja” – írja a Momentum politikusa bejegyzésében. Hozzátette: Didier Reynders, az igazságügyért felelős biztost is megkérdezte az üggyel kapcsolatban, aki Donáthnak is megerősítette, hogy az írásbeli megkeresést lehet úgy értelmezni, mint a jogállamisági mechanizmus első lépését. 

A politikus bejegyzésében azt is kiemelte, hogy a helyreállítási terv alapján járó uniós forrásokat Magyarország addig nem fogja megkapni, amíg az Orbán-kormány nem hajtja végre az unió által támasztott korrupcióellenes intézkedéseket. „A támogatások másik felét pedig azért blokkolja az Európai Bizottság, mert meglátása szerint az Orbán-kormány nem hajlandó az EU által megkövetelt alapértékeket betartani. Ezek az alapértékek megkövetelik a bíróságok függetlenségét és a zéró toleranciát a korrupcióval szemben. Nem tudjuk, hogy az Európai Bizottság elhatározása a források felfüggesztéséről német választások után meddig tart ki, de már most hónapokat csúsztak a Magyarországnak járó kifizetések” – írja a Momentum Európa Parlamenti képviselője. 

(Kiemelt kép: Donáth Anna a Momentum politikusa. Fotó: Merész Márton / 168)

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.