Bizarr óriáshalra bukkantak a Hévizi-tóban

A Magyar Haltani Társaság egyik olvasója számolt be róla, hogy a Hévízi-tó forrásbarlangjában forgatott víz alatti videóban látott egy különös lényt.  

2023. április 5., 07:59

Szerző:

A szervezet Mit fogtam? című rovatának címzett levelében képet is mellékelt az érintett halról. Egyúttal hozzátette: „azt tudom, hogy ennek a termálvizéből számos egzotikus faj került már elő és gondolom, hogy a képen is egy akváriumból kirakott faj látható. Valami algaevő harcsa lehet?”

A Magyar Haltani Társaság akvarisztikai szakértője előbb azt válaszolta, hogy a fotón egy orinocoi algaevőharcsa (Pterygoplichthys multiradiatus) látható, de később helyesbített, a képen látható állat egy óriás algaevőhal (Ptergyoplichthys pardalis).

Az óriás algaevőhal hétköznapi beceneve a plekó.

Az Akvaristalexikon szerint közel minden állatkereskedésben beszerezhető, ami sajnálatos probléma, hiszen mérete végett csak a legnagyobb szobai akváriumokban szabadna tartani. Ezzel szemben nagyon gyakran 50-100 literes medencékbe is megvásárolják, melyek teljességgel alkalmatlanok a plekók tartására. A most fogott példányt nyilván egy felelőtlen akvarista engedte el a tóban.

A faj Dél-Amerika északi részén, Peruban és Bolíviában őshonos, ezért a fehérvizes esőerdei körülmények a legmegfelelőbbek a számára – írta a Sokszínű vidék.

(Kiemelt kép: óriás algaevőhal. Fotó: Magyar Haltani Társaság)