A budapesti alpolgármester elárulta, mikor lesz kész a Biodóm

Hat éve kezdték el építeni a komplexumot, de évek óta állnak a munkálatok, a kormány és a főváros is a másiktól várja a megoldást.

2023. augusztus 9., 19:35

Szerző:

Hat éve kezdték építeni a Biodómot Budapesten az Állatkert közelében, a monumentális építmény amely a Kárpát-medence egykori élővilágát idézné meg. Ám az építkezés pénzhiány címén abbamaradt és most ott áll gazdátlanul, félig készen. Biodóm csak akkor lesz, ha a kormány jobb belátásra bírható, mert a Főváros ebben az ügyben nem tud előrelépni – ezt Bősz Anett főpolgármester-helyettes mondta az ATV Híradónak.

A kormány azonban úgy érvel, hogy a Biodóm befejezése a Főváros feladata. A létesítmény körüli bizonytalanság beárnyékolta a mai ünnepséget, az Állatkert ma tartotta a 157. születésnapját.

 

A tervek szerint a Biodómba kerülnének az elefántok és a cápák is. Ez utóbbiak még kis korukban kerültek az állatkertbe, arra számítva, hogy mire kifejlett példányok lesznek, átkerülnek a Biodóm nagy akváriumába.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter januárban azt mondta, hogy a Biodómot még a Tarlós-éra ideje alatt kezdték el építeni, és a kormány akkor 20 milliárd forint támogatást adott rá, de mivel az a Fővárosi Állatkert része, az állatkert pedig Budapeté, így a fővárosnak kell finanszíroznia a befejezést.

(Kiemelt kép: A Biodóm belülről 2019. december 17-én. Fotó: Pásztor Csaba)