Betelefonált a Klubrádióba a Terror Háza kutatási igazgatója, hogy kikérje magának, amiért fideszes apparatcsiknak nevezték

2018. július 16., 19:00

Szerző:

Egymásnak ment Dési János és Békés Márton, miután a Klubrádió műsorvezetője „fideszes apparatcsiknak" nevezte a A Terror Háza kutatási igazgatóját. Békés néhány napja sütkérezik rivaldafényben, miután korábban szintén a Klubrádióban arról beszélt, nem az Esterházy Péter vagy Jancsó Miklós képviselte kulturális mércére van szüksége az új Magyarországnak, a jobboldalnak meg kell szabadulnia eddigi gondolati sablonjaitól.

A 168 Óra is beszámolt arról, hogy a Terror Háza kutatási igazgatója szerint új konzervatív kulturális korszakot kell teremteni Magyarországon, az első lépés, hogy a vállaltan populista, jobboldali, nemzeti közeg szabaduljon meg attól a sablontól, hogy „az Esterházy a jó író”, a liberális közegnek kell megfelelni, az a fontos, amit a Magyar Narancs ír. Békési ezt a Klubrádióban jelentette ki, azután, hogy július 6-án Saját mércét kell teremteni címmel közölt hasonló tónusú írást a propagandalap Magyar Időkben, amely hónapok óta egyfajta kormányzati kultúrharc hírnöke.

A történész szerint a második lépés az, hogy a jobboldal használja a korábban a baloldali-liberális oldal által gyarmatosított művelődési intézményeket, tehát az MTA-t, az egyetemeket, színházakat, valamint a könyvkiadást, a zenei életet és a galériákat. 

Az új korszak megteremtését azért sürgeti, mert úgy látja, a rendszerváltás után, egészen 2010-ig inkább a baloldali-liberális erőknek kedvező kulturális miliő érvényesült, kulturális területen nem  tudott kellően hatni a jobboldali szellemiség. „Most tehát, a jobboldal 2010-zel kezdődött győzelemsorozata után a politikai rendszer cseréjén kívül a kulturális korszakváltást is végre kell hajtani, a konzervatív értékek alapján. Új századot, új országot kell építeni, széles társadalmi csoportot összefogó politikai rendszerre, kultúrára van szükség" – tette hozzá Békés. Szerinte az elmúlt évtizedekben azért az urbánus írók jutottak tovább a művészi életben, és nem a népiek, mert előbbiek helyzeti előnyben voltak. Pedig ma konzervatívnak, népinek, nemzetinek lenni nem csak, hogy szexi és menő, de forradalmi is, szemben az ásatag múltat képviselő jórészt urbánus és liberális szerzőkkel – állította Békés Márton.

L Simon László, Schmidt Mária és Békés Márton
Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor

A Schmidt Mária jobbkezének tartott történész szavai nemcsak a politikai és akadémiai kultúrkörben, de az írótársadalom körében is kiverték a biztosítékot. Péterfy Gergely, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója egy Facebook-posztban a helyzetet, amikor hatalomhoz közel álló személyek a jobboldali művészek több évtizedes elnyomásáról beszélnek, amit most, a Fidesz-győzelemsorozata után végre kompenzálni kell szerintük, ahhoz hasonlította:

mintha valaki arról beszélne, hogy ha őt meg akarták volna verni, akkor a támadóját hú de nagyon pofán csapta volna.

Péterfy szerint azt nyilván az új ideológia kikalapálói is tudják, hogy az autoriter rendszerekre támaszkodó irodalmak legfeljebb parodizálásra jók. Az író szerint az autoriter rendszerekre támaszkodó irodalmak, mint a szocialista-realista termelési regények is, egyetlen dologra jók, hogy később a valódi paródiák céltáblájául szolgáljanak – lásd Esterházy Péter Termelési-regényét. Péterfy azt is megjegyezte, Békés Márton úgy beszél az Esterházy- vagy a Spiró-életműről, mintha ezek a liberalizmus kátéját mondanák fel – miközben erről nyilván szó sincs.

„Ha valamivel igazan nagy segítséget akar nyújtani a NER az ellenzéki irodalomnak, akkor állami pénzen hizlalt bértollnokokkal tömi tele az olyan helyeket, mint a Frankfurti Könyvvásár. De legeslegjobban persze azt tenné, ha betiltaná az ellenzéki szerzőket, így még a közepesebbjére is keresletet teremtene.

A jobboldali szerzők akkor járnának jól, ha demokrácia lenne: nem indulnának abból a morális hátrányból, hogy egy olyan pályán kell gólt rúgniuk, ahol az ellenséges csapatot nem engedik játszani. Ilyen demoralizáló léthelyzetben nem születik irodalom. A diktatúrának ők csak a vesztesei lehetnek.

Az állami cukrosbácsik ölében csak lusta, tehetségtelen és összezavarodott bértollnokok híznak. Akik beleállnak (beleülnek) egy ilyen perverz helyzetbe, akármilyen tehetségesek voltak, szétesnek, nézzétek csak meg Boldizsár Ivánt vagy Gyurkó Lászlót – a mai fiatalok már nem tudjak, de ők voltak az egyel korábbi NER hivatalos üdvöskéi. Míg a betiltottak, adminisztratív eszközökkel elhallgattatottak nem csak morálisan lesznek fittek, hanem a dolgok logikája szerint egyszerűen ők lesznek a szexik és a menők. Legjobb volna, ha az állam békén hagyná a kultúrát, ha semleges, szolgáltató államként egyformán segítene minden tehetséget, minden világnézetet, minden ízlést és minden ideológiát. Így esélyt adna azok számára is, akikkel (titokban) egyet ért” – olvasható az író Facebook oldalán.

Ezzel kapcsolatban Péterfy a hét végén már nyilatkozott a Klubrádiónak, de hétfőn a Dési János által vezetett Megbeszéljük című műsorban is külön blokkot kívántak szentelni a Békés Márton szavai alapján nagyon is valóságos, az elmúlt hetekben egyre ádázabban dúló fideszes kultúrharc kapcsán.

Ennek felvezetésére Dési a már említett, sajátos kifejezéssel illetve a Terror Háza kutatási igazgatóját, aki hallgatta a műsort, s még Péterfy interjúja előtt betelefonált a műsorba, hogy kikérje magának Dési szavait. Békés szerint ez nem a tisztelet nyelve, így nem lehet sem vitázni, ő maga pedig Fidesz nevű pártnak nem tagja, nem kormányzati képviselő, s nem is érti, hogy dési miért használt ilyen szavakat. Dési megköszönte, hogy Békés elmondta ezt, de nem reagált érdemben a kutatási igazgató szavaira.

A felvételek itt meghallgathatók:

Eközben a Klubrádió műsorában egy kiváló, valódi vita is kibontakozhatott volna Békés és Péterfy között, hiszen a betelefonálásból kitűnik, a NER szellemi holdudvara továbbra is a korábban mindenáron ellehetetleníteni szándékozott Klubrádió ütőerén tartja a kezét.