VIDEÓ: Senki sem volt szórakoztatóbb és gyanúsabb főpolgármester-jelölt, mint Berki Krisztián

A pénteken elhunyt Berki Krisztián közéleti pályafutásának talán legemlékezetesebb fejezete az volt, amikor a 2019-es önkormányzati választásokon indult a főpolgármesteri pozícióért. A celeb számos tekintetben újraértelmezte a kampány fogalmát.

2022. május 6., 12:28

Szerző:

Indulását júliusban egy medencéből ruhában kisétálva jelentette be Facebook-oldalán.

A nyárias stílust később is megőrizte, ellenfeleit egy szál atlétában és rövidnadrágban hívta ki vitára.

Kampányát állítása szerint egy „asztrológiával, számmisztikával és a csillagok állásával foglalkozó szakember” is segítette, aki egyébként kiváló eredményt jósolt neki, méghozzá azért, mert a választások október 13-i időpontja szerinte „nyerő dátum” Berki számára.

A következő hetekben aztán ontotta magából az unortodox kampányfogásokat. Egy alkalommal meglehetősen viseltes állapotú műanyag székekkel állított be a TV2 stúdiójába, amelyekkel azt igyekezett bizonyítani, hogy a jelöltek közti vitához semmi más nem kell, csak székek, amelyekre leülnek, és beszélgetnek. Vetélytársait, Tarlóst, Karácsonyt és Puzsért „három együgyü embernek” nevezte, akik egy vitát sem tudnak összehozni.

Szeptemberben mintegy 10 ezer ajánlást adott le, ezeknek azonban alig több mint a fele volt érvényes. Ez is elegendő volt ahhoz, hogy bejegyezzék jelöltként, amelyet táncra perdülve ünnepelt meg az Instán.

Bírálatait elsősorban nem a regnáló fideszes főpolgármesternek, hanem legesélyesebb (később győztes kihívójának, Karácsony Gergelynek címezte. Ennek megfelelően a kormánypárti média szinte minden megmozdulásáról gazdagon beszámolt.

Például arról is, amikor heves mozdulatok kíséretében megfosztott díszeitől, majd kukába dobott egy fenyőfát, leszögezve: „Még csak szeptember van, de már vége is a Karácsonynak.”

Berki a kampány során azzal is megvádolta Karácsonyt, hogy az általa vezetett Zuglóban kevesebb fát ültettek, mint ahányat kivágtak. A változás szándékát demonstrálva drámai zenei aláfestés és effektek kíséretében elültetett e kerületben egy fát. Pár nappal később a TV2-ben elnézést kért mindenkitől, „ha ez nem úgy sikerült volna, ahogyan kellett”, hiszen nincs kertészeti képzettsége.

Legalább ennyire hatásos alkotás volt az a videója, amelynek során belovagolt a Hősök terére, hogy keményen kiossza vetélytársait, és mindenkit biztosítson arról: ő a legalkalmasabb jelölt.

Berki furcsa médiahátszelének egyik legemlékezetesebb momentuma az volt, amikor a Bajnokok Ligája-meccs szünetében, az átlagosnál sokkal nézettebb köztévés híradó szerkesztői is úgy vélték, a mindössze egy perces műsoridőbe bele kell férjen ő is.

 Végül mindösszesen 4044 voksot kapott, a szavazatok 0,5 százalékát.

(Kiemelt képünkön Berki Krisztián. Fotó: Berki Krisztián Instagram oldala)