A berettyóújfalui földgázmezőn elkezdődött a kitermelés

Az MVM Csoport a tavalyi év végén indított új földgázkutatási és -termelési beruházást a Hajdú-Bihar vármegyei város térségében. Most bejelentették, hogy üzembe helyezték az első kutat a Berettyóújfalu melletti földgázmezőn.

2024. június 18., 13:38

Szerző:

Az MVM Csoport a tavalyi év végén indított új földgázkutatási és -termelési beruházást a Hajdú-Bihar vármegyei Berettyóújfalu térségében. A tervezett ütemezésnek megfelelően a nyár elején, hétfőn üzembe helyezték az első kutat a földgázmezőn – jelentette be keddi közleményében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Üzemelnek a Berettyóújfalun fúrt kutak

Mint arról ez év februárjában a haon.hu beszámolt, az MVM Csoport tavaly decemberben új földgázkutatási és -termelési beruházást indított Berettyóújfalu térségében, akkorra a gázmezőn három kutat már itt is lefúrtak.

A kormány a belföldön elérhető források fokozott hasznosításával erősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát – fűzte hozzá a minisztérium.


A hétfőn termelésbe állított első Berettyó kút a Konyár Ny-7, mélysége 2625 méter. A lelőhelyen további három lefúrt kút kiképzése és tesztelése, egy újabb lemélyítése várható még idén.


A nemzeti energiavállalat másik nagy hazai projektjében tavaly február óta zajlik a kitermelés. A békési Sarkad városnál található Nyékpuszta mezőn eddig négy kutat fúrtak, azokból mostanáig 73 millió köbméter földgázt és 96 ezer köbméter nyersolajat (kondenzátumot) hoztak felszínre. A két lelőhelyen a már meglévőkkel együtt összesen akár tíz kút is létesülhet 2024 végéig.


A hazai gázfelhasználás az energiaválság előtti, 10-11 milliárd köbméteres éves szintről nagymértékben, 8 milliárd köbméter közelébe csökkent. A földgázfogyasztást tovább mérsékelheti például az energiahatékonyság otthonfelújítási programban is támogatott javítása vagy a földhő hasznosításának fokozása. A földgáz az időjárásfüggő megújulók kiegyenlítő energiaforrásaként ugyanakkor tartósan fontos szerepet tölt be a sikeres zöld átállásban – írták.


Az MVM Csoport nemcsak belföldön tesz a hazai fogyasztók biztonságos ellátásáért, hanem nemzetközi szinten is bővíti tevékenységét a földgázkitermelésben. A cég nemrégiben kötött megállapodást egy 5 százalékos részesedés megvásárlásáról a világ egyik legnagyobb mélytengeri gázmezőjében, az Azerbajdzsán területén lévő Shah Denizben.

Tavaly három sikeres sekélygáz-fúrást hajtott végre Kelet-Magyarországon a MOL, kettőt Komádi térségében, egyet pedig Álmosdon.

(Kiemelt képünk forrása: Energiaügyi Minisztérium hivatalos Facebook oldala)

A MOHU betétdíjas csomagolásait visszaváltó automatákkal kapcsolatban elég eltérő tapasztalatokkal gazdagodhattunk az elmúlt hetekben. Volt olyan bolt, ahol nem működött, megint máshol pedig flottul ment minden. A 24.hu arra kérte a munkatársait, számoljanak be a személyes tapasztalataikról.