Benzinkutak a léthatáron

A Kaszanyi család az utolsó tartalékait éli fel. Ők csak egy az ötszáz vállalkozó közül, akik mindenüket elveszíthetik a kormány által kiszabott ársapka miatt. A gazdák aggódva figyelik a helyzetet: az aratás veszélybe kerülhet, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

2022. június 14., 17:41

Szerző:

„Egy élet munkája van benne, és nemhogy nullára, hatalmas mínuszba kerültünk. Nézze meg, hogyan él egy milliárdos benzinkutas” – mutat körbe ironizálva szolnoki házánál Kaszanyi Lajos. Az épület két fala megsüllyedt a járvány idején, az idei évre tervezték volna rendbe hozni, de maradtak a dúcok. Télen mindössze tizenhat fokra tudják felfűteni a szobákat, olyan repedések keletkeztek. „Mióta purhabbal kifújtuk, legalább nem fúj be a szél” – mondja a férfi, mintha csak egy kiégett villanykörtéről beszélne.

Feleségével, Pesti Évával tizenhárom éve vágtak bele a szomszédos Nagykörűn egy benzinkút működtetésébe. Míg Lajos több évtizedet töltött az olajiparban, Éva az adóhatóságnál szerzett tapasztalatát tette a családi vállalkozásba. Egy kis vidéki kút üzemeltetése nem óriási üzlet, de gondosan terveztek. Kiszámították, mennyi hitelre van szükség, milyen a megtérülési idő, hogyan jutnak el a nyugdíjig úgy, hogy egy stabil vállalkozást hagyhatnak a gyerekeiknek. Amikor a kormány tavaly év végén rögzítette az üzemanyagok árát, minden felborult. 

Álomból rémálom

Gyümölcsfák, többnyire cseresznyések szegélyezik az utat Nagykörű határában, okkal nevezik a községet „az ország cseresznyéskertjének”. A falu határában áll Kaszanyiék benzinkútja, ami ellátja a környék, köztük Csataszög, Hunyadfalva, Kőtelek és Tiszasüly településeket. Többnyire nincs nagy lakossági forgalom, zavartalan beszélgetésre ültettek le a nyárias melegben a benzinkút oldalánál lévő napernyős asztalhoz. 

Bár a benzinkutasokat a társadalom a jól menő vállalkozókkal szokta azonosítani, ez legfeljebb nagyvárosi vagy a forgalmas főutak melletti kutakra igaz. A legtöbb független kutas kistérségekben működik szerény bevétellel. Az ottani bevétel egy részéért a nagy kúthálózatok, például a MOL legfeljebb beszállítóként hajol le. Kaszanyiék vállalkozása korábban is csak szerény nyereséget termelt, az éves kimutatások szerint 140-170 millió forint bevételből pár százezer forint adózás utáni nyereségük keletkezett. Ebből kettejük bérét tudták kitermelni, de annak jelentős részét is visszaforgatták a benzinkút apró fejlesztéseire.

A kút megvásárlását, az árukészlet feltöltését is hitelből valósították meg, amit a mai napig fizetnek. Tavaly vágtak bele egy szerelőműhely építésébe, szintén hitelből. A műhellyel több lábon állhatnának, mert a kút igazán csak fél évig termel bevételt, különösen az aratás idején. Lajos eredeti szakmája karosszérialakatos, tavaly pedig a felvették a egyik – autószerelő – fiukat is, így már hármuk megélhetését jelenthetné a vállalkozás. Az épületben ugyan már kényszerűségből dolgoznak, de befejezetlenül áll, az oldaláról még hiányzik a lemezborítás. „Mindent a két kezükkel épített fel a férjem a fiammal, az alaptól a tetőig” – mondja jogos büszkeséggel Éva. A család hozzáállását mutatja, hogy Lajos szerint tizenhét éve nem voltak együtt nyaralni. Minden szorgalmuk ellenére mégis a csőd szélére kerültek.

Unyatyinszky György riportja teljes terjedelmében a 168 Óra hetilap 2022. június 9-én megjelent számában olvasható el.

(Fotó: Dimény András/168 Óra)