A fenyegetés sem használ: tovább emelkedik a benzin ára

Újabb két forinttal emelkedik a benzin ára csütörtök, a gázolajé négy forinttal lesz magasabb. 

2024. július 3., 15:28

Szerző:

Július 4-től a benzin beszerzési ára bruttó 2 forinttal emelkedik, míg a gázolajért bruttó 4 forinttal fizetnek majd többet a kutak a nagykereskedőjüknek. Ezzel ellentétben a tankolók a kutak áraiban ezt az emelést nem biztos, hogy tapasztalják (attól függően hogy hol tankolnak), mert a piaci szereplők a nagykereskedelmi árváltozástól eltérően alakítják jelenleg a kutakon látható árakat – írja a holtankoljak.hu. Az aktuális átlagár a 95-ös benzin esetében 616 forint, míg a gázolaj átlagára 627 forint, az árak akár napon belül többször is változnak, ami az átlagárat is folyamatosan mozgatja. 

Amennyiben csütörtökön az áremelés érvényesítésre kerül a kutak áraiban, úgy a benzinért 618 forintot fizetünk majd, a gázolaj átlagára pedig 631 forintra emelkedhet. Bár már nehéz követni, a friss drágítással sorozatban tizedjére történik üzemanyagár-emelés Magyarországon. Legutóbb kedden emelték a benzin árát, igaz, a dízelé nem változott. Előtte viszont sorozatban hatszor drágult a benzin és a dízel is. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy június 14. és július 4. között a benzin nagykereskedelmi ára 26, a dízelé 39 forinttal nőtt – írta meg a Világgazdaság

A régióban nálunk a legmagasabb a benzin ára

Ahogy mi is említettük korábbi cikkünkben, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza is elismerte, hogy a régióban mind a két üzemanyagtípusnál meghaladták a hazai átlagárak a szomszédos országok átlagos árszintjét. A KSH pénteken közzétett adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forintot, a gázolajé pedig 611 forint volt. Ezért a kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy mérsékeljék áraikat a szomszédos országok átlagára alatti szintre. A kormány jelezte: ellenkező esetben kész beavatkozni az üzemanyagpiacon. 

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, Egri Gébor szerint egyedül a minisztériumon múlik az üzemanyagáraknak a csökkenése. „A kereskedőknek semmi, semmi, ismétlem semmi felelőssége nincs az áremelkedésben (...) Egyértelműen kijelenthető: a magyarországi üzemanyagár túl van adóztatva” – nyilatkozta Egri előző héten az ATV Híradónak

(Képünk illusztráció, forrás: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.