Kereszteket vittek a veronai buszbaleset sofőrjének háza elé az áldozatok hozzátartozói

2019. december 27., 09:36

Szerző:

Egy hónap híján három év telt el azóta, hogy a Szinyei Merse Pál Gimnázium által szervezett sítáborból hazavezető úton a gyerekeket és hozzátartozóikat szállító busz egy hídpillérbe csapódott az olasz autópályán Verona közelében. A tragédiában tizenheten veszítették életüket. Idén októberben pedig elhunyt a több gyermeket is megmentő tornatanár, Vígh György is. Két hozzátartozó úgy döntött, hogy karácsony első napján az áldozatokra emlékezve 18 keresztet elhelyez az életben maradt magyar sofőr házánál – írja a Bors.

Az akciót Facebookon élőben közvetítették, miközben ara vártak, hogy a sofőr megjelenjen.

– Azért jöttünk el ide, hogy a 18 áldozat emlékét elhozzuk a karácsonyfája alá ennek az embernek. Az ő karácsonya se teljen könnyebben, mint az áldozatok hozzátartozóinak

– mondta az élő videóban Szendrei Endre, aki a balesetben unokahúgát veszítette el.

Fotó: Corpo Nazionale dei Vigili del Fuoco - Olasz Tűzoltóság

Bár a magyar sofőr életben maradt a balesetben, hosszú rehabilitáció várt rá, és kétséget kizá­róan nem sikerült bizonyítani, hogy a buszt valóban ő vezette volna. A sofőr ügyvédei egy olyan orvosi szakvéleményt adtak be az olasz bíróságon, ami arról szól, hogy a járművet a sérülései alapján nem V. János, hanem a váltótársa, K. Zoltán vezette.

A megmozduláson az elhunyt sofőr megözvegyült felesége is részt vett. K. Zoltánné azt mondta, csúnya dolog, hogy a 25 éves ismeretség ellenére V. János részvétet sem nyilvánított feléjük.

Az egyetlen gyermekét elvesztő Krizsány László a lapnak azt mondta, hogy 4–5 órát várakozhattak, de a sofőrrel nem találkoztak.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.