Ágyúlövések zavarták meg a Balaton csendjét

Gázágyúkat kellett bevetni a magyar tengernél. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. közleményben tájékoztatta a fonyódi lakosokat és a nyaralókat a kárókatonák riasztásával kapcsolatban.

2023. szeptember 9., 09:25

Szerző:

„A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az általa üzemeltetett Fonyód-Zardavári halastavakon haltermelési tevékenységet végez. A mezőgazdasági termeléssel, halászati tevékenységgel szoros összefüggésben van a nagy kárókatonák riasztására használt gázágyúk üzemeltetése, hasonlóképpen, mint ahogy szőlő ültetvényekben és gyümölcsösökben is alkalmazzák azokat más állatok ellen” – áll a cég közleményében.

Hozzátették azt is, hogy a berendezést a halállomány védelme érdekében használják, a gazdasági károk megelőzésének céljából a Fonyód 0194/2 hrsz. számú külterületi ingatlanon.

„Társaságunk rendelkezik a Somogy Vármegyei Kormányhivatal által kiállított hatósági engedéllyel a nagy kárókatona riasztásához és gyérítéséhez” – közölték, vette észre az Infostart. Beszámoltak arról is, hogy az engedély alapján 6 és 18 között 15 percenként 3 lövés adható le.

„A gázágyú jelenleg nem üzemel. A reggeli-esti időszakban, illetve mikor nem indokolt a gázágyú használata, személyes jelenléttel igyekszünk a kárókatonákat távol tartani a halastavaktól, ami jóval hosszabb munkaidőt követel meg kollégáinktól” – írták, hozzátéve, hogy ekkor hallható lehet néhány sörétes fegyverből leadott lövés.

„Természetesen törekszünk Fonyód város lakosságának minimális zavarására, ezért a gázágyú nem a város irányába adja le a lövést, valamint azokban az időszakokban, mikor nem indokolt a használata, kikapcsoljuk” – jegyezték meg.

(Kiemelt kép: Balatonkenesén, Veszprém megyében, 2020. augusztus 2-án strandolók úsznak a Balatonban Fotó: Michal Fludra/NurPhoto via AFP)

11:57

Nem kicsit, nagyon: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke nyílt levelet írt Magyar Péternek, amelyben kifejtette, hogy szerinte a Tisza Párt alelnöke egy tőről metszett fideszes politikus, aki ugyan új a politikában, de „régi, jól ismert fideszes szöveget nyom”.

11:40

Nettó 1 milliárd 893 millió 839 ezer (bruttó 2 milliárd 390,5 millió) forintos keretszerződést írt alá az állami Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Zrt. a Lounge Event Kft. és a Visual Europe Zrt. kettősével március 11-én az Államalapító Szent István ünnepe alkalmából tartandó tűzijáték rendezvényszervezési feladataira -  tudta meg az rtl.hu