3+1 beruházás, amit megsínylett a Balaton

A Telex összeszedte, hogy milyen nagyobb, vitatott beruházások valósultak meg az elmúlt években a Balatonnál, amik egyáltalán nem váltak a tó javára.

2024. augusztus 12., 09:36

Szerző:

A Balaton partját évről évre egyre nagyobb arányban terítik be a nagy, sok esetben oda nem illő beruházások. A természetes és zöld partszakaszokat felváltják az épületkomplexumok, vagy a magáncélra megvásárolható, árban mindenképpen luxuskategóriába tartozó ingatlanok. Eközben a helyiek sokszor már azért küzdenek, hogy a megszokott helyükön valahogy még oda tudjanak menni a vízhez. Telex ezért összeszedte, hogy milyen nagyobb, vitatott beruházások valósultak meg az elmúlt években a Balatonnál, és mik készülhetnek el a következő években. Természetesen csak a teljesség igénye nélkül, mivel mára alig akad olyan település, amelynek ne jutna legalább egy ilyen projekt.

Balatonfüred a NER otthona

A sokak által az északi part központjának tartott Balatonfüreden egymást váltják a nagyobb, leginkább a NER-hez köthető projektek. Bár az átalakítások nagyok, itt nem jellemző, hogy a lakók tömegesen fellázadnának egy-egy beruházás ellen. Azonban Balatonfüredet is érdemes megemlíteni, mert a településen gyakorlatilag mindig folyamatban valami nagyobb építkezés, ami évről évre teljesen átformál egy-egy városrészt vagy utcát.

Az egyik legnagyobb, jelenleg is folyamatban lévő gigaprojekt a Balaport ingatlanegyüttes. A korábbi vitorláskikötő helyén most az új kikötő mellé 200 férőhelyes mélygarázst, 24 luxusapartmant és egy 102 szobás, ötcsillagos szállodát is építenek. A fejlesztő BalaPort Investmentnek tavaly május óta Szepesi Richárd szállodaipari szakember az egyedüli tulajdonosa. Balatonfüreden a Fidesz-közeli gazdasági elit gazdagodását a K-Monitor tavaly kiadott interaktív térképe mutatja be a legjobban: ezen látható, hogyan sajátította ki az elmúlt években a NER Tihanyt és Balatonfüredet.

A tihanyi lakótelep

Tihanyban a Cordia ingatlanfejlesztő cég leányvállalata 45 lakásos lakótelepet akar építeni a Kenderföldeknek nevezett, spontán beerdősült területen, közel a révhez. A tervekből hatalmas fölháborodás lett, ezért egy viharos márciusi képviselő-testületi ülés után elhalasztották a döntést a projektről, de azóta sem történt érdemi változás az ügyben. Időközben a település fideszes polgármestere, aki 18 éve irányította Tihanyt, bejelentette visszavonulását a polgármesterségtől. A település vezetését Kötél Balázs független polgármester veszi át október 1-jétől. A 45 lakásos balatoni lakótelep jövőjéről egyelőre nem sokat tudni.

Balatonakali a kempingek egykori mekkája

Balatonakalinak néhány évvel ezelőtt még három vízparti kempingje is volt, ebből az eredetihez hasonló formájában egy maradt meg. A 24.hu néhány éve írta meg, hogy a vízparti naturista kemping helyére egy új tulajdonos 2021-ben, kihasználva a 10 százalékos beépíthetőséget, apartmanokat és sorházakat tervezett. A Levendula Naturista Kemping végleg bezárt, a sorházak viszont nem készültek el. A település másik felén viszont eltérő a helyzet: a korábbi Strand-Holiday kemping helyén – ami korábban az egyik leghosszabb partszakaszú balatoni kemping volt – a 2016-os felszámolás után két terület jött létre. Az egyik rész Mészáros Lőrinchez került, itt található az egyetlen, ma is működő kemping.

A balatonmáriafürdői kaszárnya

Balatonmáriafürdőn nagy ellenkezést váltott ki 2022-ben a győri Balaton Coast Kft. építkezésének bejelentése. A Balaton partján található területre egy 71 lakásos, háromszintes épületkomplexumot szeretne a beruházó. A tervekért a helyi civilek annyira nem voltak oda, tiltakozni kezdtek: jelezték, szerintük a kaszárnyaszerű épület egyáltalán nem illik a nyaralóövezetbe a nádassal körbevett szabadstrandhoz. Ráadásul szerintük az emiatt megnövekedett forgalmat a környező kis utcák sem bírnák. 12 ezren írták alá az építkezés ellen szóló petíciót, miután 2022 januárjában meg is állt egy ideig a projekt, hogy a beruházó átgondolja, min lehetne.

A beruházó gyakorlatilag a szolgálati lakásokkal találta meg a kiskaput az építési szabályzatban. A máriafürdői Balaton-partról a nagy zöldterület eltűnt, 2024 nyarán már az első emeletig megépült betontorzó áll itt. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)