Azt állítja Navracsics...

A fideszmagyar „nemzetközi hatásokat” magyarra fordítva azonban a helyzet az, hogy példátlan válság söpör végig az egész világon. Amely alól nyilván csak a Fidesz tudná kivonni magát és a hazát.

2009. május 1., 13:48

Azt állítja Navracsics Tibor,
a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a Magyar Hírlapnak nyilatkozva, hogy „a nemzetközi hatások is befolyásolják a helyzetet, de a balliberális vezetők elhibázott politizálásának, céltalan országvezetésének betudhatóan ettől függetlenül is csődközelben lennénk”.

Ezzel szemben a tény az,
hogy nem lennénk. Tavaly a költségvetési hiány 3,4 százalékra csökkent, 2008 második negyedében pedig – amikor már lassulni kezdett a világgazdaság – Magyarországon még gyorsult a GDP növekedése (igaz, még így is alacsony volt, mindössze 2 százalékos).

Erre az évre mindenesetre már három százalék feletti növekedést jeleztek kül- és belföldről egyaránt, ami ugyan jócskán alulmúlta volna például a szlovák fejlődést, és hibáztatható is miatta a kormányzat, de csődközelinek semmiképp sem nevezhető.

Csődközelbe ugyanis azért kerültünk, mert azokat a kölcsönöket, amelyeket nemcsak a Gyurcsány-, hanem az Orbán-kormány alatt is rendszeresen föl kellett vennünk, a kirobbant világválság miatt a hitelezők nem merték nekünk odaadni.

Nem csoda, hiszen a legfrissebb becslések szerint a világ bankjai 4100 milliárd dollárnyi (ez 35-40 magyarországnyi GDP-nek felel meg) rossz befektetést kénytelenek elkönyvelni. Legalább ennyit vesztettek, de lehet, hogy még többet. Ennek ismeretében azt állítani, hogy „nemzetközi hatások is befolyásolják a helyzetet”, valószínűleg az egész világon példátlan „understatement”. A fideszmagyar „nemzetközi hatásokat” magyarra fordítva azonban a helyzet az, hogy példátlan válság söpör végig az egész világon. Amely alól nyilván csak a Fidesz tudná kivonni magát és a hazát.


Azt is állítja Navracsics Tibor

ugyancsak a Magyar Hírlapban, egy másik interjúban, hogy az amerikai kormányzatot aggasztják a magyarországi etnikai ellentétek, a romák helyzete. Azzal is tisztában vannak ugyanakkor, hogy mindennek alapvetően a nehéz szociális helyzet, a megélhetési válság az oka. A magyar kormányzatnak erre kell elsősorban megoldást nyújtania. Mi sem látjuk másképpen ezt a problémát – közölte Navracsics.

Ezzel szemben a tény az,
hogy a Fidesz két hónappal ezelőtt kiadott elnökségi nyilatkozata szerint bizony másképpen látják. „Itt az ideje az őszinte beszédnek” – szögezték le, és nagyon őszintén azt állították: „Magyarországon romokban hever a közbiztonság... A brutális bűncselekmények számának drámai emelkedése újabb területen tette világossá, hogy a kormány kudarcot vallott, és mielőbbi távozása nélkül a közbiztonság nem állítható helyre. Ki kell mondani: a cigány származású emberek által elkövetett súlyos bűncselekmények száma aggasztó módon növekszik. Követeljük, hogy a kormány a bűnelkövetők származás alapján való mentegetése helyett kerítse kézre az elkövetőket, és biztosítsa az áldozatok jog- és érdekvédelmét.”

Ha jól olvasom, ebben az őszinte beszédben csak a cigányok bűncselekményeiről, illetve a kormány bűnüldözési felelősségéről esik szó, ugyanakkor egyetlen szóval sem térnek ki a cigányok nehéz szociális helyzetére és megélhetési válságára mint alapvető okra. Most akkor melyik őszinte beszéd volt az igazi? Mert az őszinte beszédnek valóban itt volna az ideje.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.