Az új magyar légitársaság nem akar Malév lenni

A légitársaság, az Aeroexpress Regional Finnországban már évek óta teljesít menetrend szerinti járatokat a finn állam megrendelésére.

2022. szeptember 3., 13:24

Szerző:

A légitársaság résztulajdonosa, Somogyi-Tóth Dániel a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, hogy az új magyar légitársaság erdélyi járatai október végéig biztosan járnak. Az Aeroexpress Regional mögött az Aeroexpress Légiforgalmi Zrt. áll, amelynek alapító tulajdonosa a BASe Airlines Zrt. Utóbbi is teljes egészében magyar érdekeltség, még 1991-ben alapították. Központi bázisa a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.

A vállalkozás szeptembertől egy bevezető ütemet indít, amihez a Külgazdasági és Külügyminisztérium többségi vagyonkezelésében álló Debreceni Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben szoros partnerre lelt. A járatok hétfőn, szerdán és péntekenként repülnek a Budapest-Kolozsvár-Debrecen-Marosvásárhely-Debrecen-Kolozsvár-Budapest útvonalon. A jegyárak 30-90 euró között mozognak.

Somogyi-Tóth Dániel hangsúlyozta, a tesztidőszak azt fogja bizonyítani, hogy képesek-e a BASe Airlines termékét, ami Finnországban minden nap három járatot jelenet, importálni Magyarországra. A BASe önállóan nem törekedett belevágni a magyarországi regionális közlekedés felélesztésére. Ahhoz, hogy brandet építsenek és járatok hirdessenek meg, társra volt szükségük.

Somogyi-Tóth elárulta, hogy eredetileg ungvári indulással is készültek, mivel Kárpátalja kritikusan rossz szárazföldi összeköttetéssel bír, de a háború miatt erről átmenetileg lemondtak.

(Kiemelt kép forrása: https://aeroexpress-regional.hu/)

17:43

A parlament 151 igen, 12 nem szavazattal és 19 tartózkodás mellett fogadta el az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzésével összefüggő egyes, a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, valamint az Európai Csalásellenes Hivatal ellenőrzéseit érintő törvények módosítását.

17:12

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta Savkat Mirzijojevet, Üzbegisztán köztársasági elnökét, közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár kedden.