Az új magyar légitársaság nem akar Malév lenni

A légitársaság, az Aeroexpress Regional Finnországban már évek óta teljesít menetrend szerinti járatokat a finn állam megrendelésére.

2022. szeptember 3., 13:24

Szerző:

A légitársaság résztulajdonosa, Somogyi-Tóth Dániel a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, hogy az új magyar légitársaság erdélyi járatai október végéig biztosan járnak. Az Aeroexpress Regional mögött az Aeroexpress Légiforgalmi Zrt. áll, amelynek alapító tulajdonosa a BASe Airlines Zrt. Utóbbi is teljes egészében magyar érdekeltség, még 1991-ben alapították. Központi bázisa a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér.

A vállalkozás szeptembertől egy bevezető ütemet indít, amihez a Külgazdasági és Külügyminisztérium többségi vagyonkezelésében álló Debreceni Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben szoros partnerre lelt. A járatok hétfőn, szerdán és péntekenként repülnek a Budapest-Kolozsvár-Debrecen-Marosvásárhely-Debrecen-Kolozsvár-Budapest útvonalon. A jegyárak 30-90 euró között mozognak.

Somogyi-Tóth Dániel hangsúlyozta, a tesztidőszak azt fogja bizonyítani, hogy képesek-e a BASe Airlines termékét, ami Finnországban minden nap három járatot jelenet, importálni Magyarországra. A BASe önállóan nem törekedett belevágni a magyarországi regionális közlekedés felélesztésére. Ahhoz, hogy brandet építsenek és járatok hirdessenek meg, társra volt szükségük.

Somogyi-Tóth elárulta, hogy eredetileg ungvári indulással is készültek, mivel Kárpátalja kritikusan rossz szárazföldi összeköttetéssel bír, de a háború miatt erről átmenetileg lemondtak.

(Kiemelt kép forrása: https://aeroexpress-regional.hu/)

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.