Az ügyészség szerint Kósa Lajos nem mondott igazat Pegasus-ügyben

A fideszes politikus jól járt azzal, hogy nem mondott igazat.

2021. november 25., 18:22

Szerző:

„Nem mondott igazat Kósa Lajos, amikor azt állította, hogy a Belügyminisztérium vásárolta a Pegasus-kémszoftvert, így nem követett el bűncselekményt, amikor erről beszélt nyilvánosan” – írja a 24.hu azon feljelentést elutasító határozat alapján, amelyet a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség adott ki. A határozatot az egyik feljelentő, Tényi István juttatta el a laphoz.

Kósa Lajost november elején jelentették fel minősített adattal való visszaélés, valamint hivatali visszaélés bűntette miatt azután, hogy az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülését követően a fideszes politikus arról nyilatkozott a sajtónak, hogy

a Belügyminisztérium vásárolta a Pegasus kémszoftvert, amivel többek között újságírókat és közéleti személyiségeket figyeltek meg a tudtuk nélkül.

A lap állítása szerint 

„a feljelentés elutasításának indokolásából kiderül, az ügyészség hivatalos tudomással bír arról, hogy a Belügyminisztérium Pegasus néven nem vásárolt szoftvert.”

Az említett bűncselekményt minősített adatra lehet elkövetni, „a feljelentés – a feljelentő feltételezésén túl – ugyanakkor nem tartalmaz olyan körülményre vonatkozó konkrét adatot, tényt, amely az általa kifogásoltak szerint azt támasztaná alá, hogy a feljelentéssel érintett személy minősített adatot tett volna jogosulatlan személyek részére hozzáférhetővé”.

 

Így Kósa Lajos azzal, hogy nem mondott igazat a Pegasus kémszoftver vásárlását illetően, nem élt vissza minősített adattal, hiszen „a valóságnak meg nem felelő adat nem minősülhet minősített adatnak” – áll az ügyészség indoklásában.

(Kiemelt kép: Kósa Lajos, a Fidesz képviselője felszólal a kereskedelemről szóló törvény módosításáról tartott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 20-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.