Az MVM-nek végre tényleg ki kell adnia, miért vágott hozzá 508 milliót az Orbán-kormány kedvenc civil szervezetéhez

2018. április 17., 16:41

Szerző:

Jogerősen pert nyert az Átlátszó a Magyar Villamos Művek Zrt. ellen. A Fővárosi Ítélőtábla jóváhagyta az elsőfokú ítéletet, és kötelezte az MVM-t, hogy minden olyan dokumentációt adjon át, amely a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak (CÖKA) nyújtott támogatással kapcsolatos – írja cikkében a tényfeltáró portál.

Az MVM korábban megtagadta az adatszolgáltatást. Az Átlátszó még tavaly májusban értesült arról, hogy az MVM 508 millió forinttal támogatta a CÖF-öt 2016-ban. Ilyen összeget korábban soha nem kapott politikai céllal működő szervezet, ezért kikérték az alábbi információt az MVM-től 2017. május 25-én.

  • Milyen kérelmet nyújtott be a CÖKA (a Civil Összefogás mögötti alapítvány) az MVM Zrt.-nek?
  • Mi alapján döntöttek a félmilliárdos támogatás mellett?
  • Mi szerepel konkrétan a megállapodásban?

Az MVM először arra hivatkozva tagadta meg az adatok kiadását, hogy a nyújtott támogatás nem közpénz, saját forrásból fedezik, ezért nem vonatkozik rá a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény. Ami nem igaz. A Legfelsőbb Bíróság és a Kúria több ítéletben is úgy határozta meg az MVM-et, mint közfeladatot ellátó szerv, ami köteles az általa kezelt közérdekű adatokat megismerhetővé tenni. A társaság állami tulajdonú társasági részesedéssel működik.

Fotó: Merész Márton

Következő lépésként az MVM azzal védekezett, hogy nem áll az Infotörvény hatálya alatt. Ami megint csak nem igaz. Az Alkotmánybíróság határozata megerősítette, hogy közfeladatot ellátó szervnek minősül, és vonatkozik rá az infotörvény. 

Arra is hivatkozott az MVM, hogy üzleti titoknak számít a támogatást és a megállapodás, de ez sem állt meg a bíróság előtt. 

Az MVM megfellebbezte az elsőfokú döntést, és azt akarta kimondatni a másodfokú bírósággal, hogy nem vonatkozik rá az Infotörvény, de ezt az Ítélőtábla elutasította, és helybe hagyta a Fővárosi Törvényszék ítéletét.

Ezért az Átlátszó most úgy számítja, hogy néhány héten belül megismerhetjük a CÖF-támogatás dokumentációját, miután az MVM-hez is megérkezik a bíróság írásos döntése.

 

 

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.