Ennyivel emelte az MNB a jegybanki alapkamatot

A növekvő alapkamattal a hiteleink is drágulnak.

2022. február 22., 14:14

Szerző:

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 3,40 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és ugyanekkora mértékben növelte a kamatfolyosó két szélét is – írja az MTI.

A jegybanki alapkamat az a ráta, amelyet a bankok kapnak a betéteikért a jegybanktól.

Ha ez nő, akkor a bankok a megszerzett pénzt is drágábban hitelezik tovább az ügyfeleiknek, valamint a hazai betétek kamatai is magasabbak lesznek emiatt.

Ha alacsony az alapkamat, olcsóbbak a hitelek, tehát a lakosság is bátrabban vesz fel kölcsönöket, ezért pedig több pénz cirkulál a magyar gazdaságban – az árak pedig elkerülhetetlenül nőnek, amelynek az MNB gátat akar szabni.

A jegybanki alapkamat emelése sok mindenre hatással van, talán az egyik legközvetlenebb módon a rövid futamidejű hozamokat befolyásolja. Ezek közé tartoznak a jegybanki hozamok, mint a BUBOR. Ennek értéke alapján módosul ugyanis a kölcsönök kamata. Ennek köszönhetően 3 havi irányadó referencia-kamatláb értéke.

(Kiemelt kép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án. Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt)