Az FBI trükkjével 800 bűnözőt fogtak el világszerte, itthon 12 drogkereskedőt kaptak el

Az FBI csinált egy szupertitkosnak nevezett üzenetküldő platformot saját készülékkel, amit aztán elterjesztett az alvilágban, majd figyelték a bűnözők kommunikációját. Most egyszerre lecsaptak sokakra, itthon is komoly drogfogás lett a vége.

2021. június 8., 21:31

Szerző:

Több mint 800 bűnözőt tartóztattak le világszerte, miután lépre csalta őket az FBI egy saját üzenetküldő platformmal, amelyről azt terjeszteték el, hogy lenyomozhatatlan, a hatóságok nem férnek hozzá – írja a BBC.

Az ANOM nevű platformhoz saját készülék is tartozik, amely csak ezt az aplikációt képes használni, titkosított kommunikációra. Ezzel az FBI drogcsempészeket, pénzmosókat, fegyverkereskedőket, maffiatagokat, de még gyilkosokat is be tudott azonosítani. 

Drogokat, fegyvereket, luxusautókat és készpénzt foglaltak le az akciókban, amelyek több mint tucatnyi országban, köztük Magyarországon is zajlottak.

Nyolc tonna kokaint, 250 fegyvert és több mint 48 millió euró értékben foglaltak le különböző valutákat.

Az Europol szerint ez volt az eddigi legnagyobb rendőrségi akció titkosított kommunikációt használó bűnözők ellen.

Itthon az Europol és az FBI közreműködésével hétfőn tartottak összehangolt akciót. A Nemzeti Nyomozó Iroda 12 embert fogott el, 25 helyszínen végzett kutatást, több tíz kiló kábítószert, ezzel összefüggésben gépkocsikat, valamint 200 millió forintot meghaladó értékben készpénzt és kriptovalutát foglalt le.

A közlemény szerint április végén az FBI Task Force kollégái tájékoztatták a KR NNI bűnszervezetek elleni osztályát arról, hogy korábban kifejlesztettek egy saját titkosított platformot, az ANOM-ot, amit úgy mutattak be a piacon, hogy az egy új, kifinomult eszköz, amely a bűnüldöző szervek számára hozzáférhetetlen és lenyomozhatatlan. Azt is jelezték a rendőrségnek, hogy Magyarországon jelenleg több ember, feltehetően bűncselekmények elkövetésével érintettek is használnak ilyen készüléket – írták.

A készülékeken folytatott kommunikációk elemzésére az FBI az Europollal közösen egy munkacsoportot hozott létre, amelyhez csatlakozott az NNI is. A rendvédelmi partnerek átnézték minden ANOM-beszélgetés tartalmát, amelyek döntően bűnszervezetekhez köthető kábítószer-kereskedelemmel és pénzmosással kapcsolatos adatokat tartalmaztak.

A 12 ember tartózkodási helyein, lakóhelyein és a hozzájuk tartozó címeken – összesen 25 helyszínen – tartott kutatáson a nyomozók 57 kilogramm marihuánát, csaknem 3,5 kilogramm kokaint, 3,5 kilogramm amfetamint, ecstasy tablettákat, kristályos kábítószergyanús anyagot, fentanylt és 13 kilogrammnyi, a „felütéshez” használt koffeint találtak.

Az akcióban több mint 140 millió forint készpénzt, 8,5 millió forintnak megfelelő értékű kriptovalutát és hét személygépjárművet foglaltak le.

Az elfogott emberek közül gyanúsítotti kihallgatásuk után 11-et őrizetbe vettek és kezdeményezték a letartóztatásukat. Egy embert csekély mennyiségű kábítószer-fogyasztás miatt gyanúsítottként hallgattak ki.

A nagyszabású akcióban a KR NNI és a társszervek részéről 275 rendőr vett részt.

(Kiemelt kép: EPA/VICTORIA POLICE HANDOUT)