Az európaiak döntő többsége támogatja a menekültek befogadását, de a magyarok nem

2018. szeptember 20., 20:20

Szerző:

Három évvel 1,3 millió menekült érkezése, és két évvel előző, hasonló témájú felmérése után a Pew Research újra megvizsgálta az Európai Unió tíz országában, illetve 8 EU-n kívüli országban a népesség menekültekkel, menekültpolitikával kapcsolatos álláspontját – írja a 444.

A vizsgálat megállapította, hogy az EU-s országok lakói hatalmas többséggel támogatják a menekültek befogadását.

Spanyolországban a megkérdezettek 86 százaléka támogatja az erőszak és háborúk elől menekülők befogadását, a két fő menekülési útvonal csomópontjában fekvő Görögországban és Olaszországban is így vélekedik a többség. Előbbiben 69, de még az utóbbiban is 56 százalék támogatja a menekültek befogadását. Annak ellenére, hogy Olaszországban a választásokat a határozottan menekültellenes, szélsőjobboldali Liga nyerte.

Mindössze két EU-tagállam van, ahol a népesség felénél kevesebben támogatják a menekültek befogadását. Lengyelországban 49 százalék, Magyarországon mindössze 32 százalék támogatja a menekültek befogadását.

Itthon egyértelmű többségben vannak a menekültellenesek, 54 százalék elutasító a menekültekkel szemben.

A magyar arány globálisan is kirívónak számít, még Oroszországban és Izraelben is elfogadóbbak az emberek, mint Magyarországon.

A felmérés viszont azt is kimutatta, hogy az EU menekültpolitikájával szemben általános az elutasítás, függetlenül attól, hogy az adott ország lakói inkább támogatják, vagy inkább elutasítják a menekültek befogadását.

A Pew 2016-os felmérésében még azokban az országokban is többségben voltak a menekültekkel szemben ellenséges válaszadók, ahol most a nagy többség támogatja a menekültek befogadását, de az EU-s politika megítélése javarészt változatlan. Magyarországon romlott az EU megítélése, két éve még csak 72 százaléknyian ítélték el az EU menekültpolitikáját, idén már 80 százaléknyian.

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.