Az EU27-ek elhalasztották a Magyarországnak járó uniós pénzeket is tartalmazó megállapodás véglegesítését

Az európai uniós tagállamok elhalasztották a hét elején nyélbe ütött politikai megállapodás véglegesítését a magyar helyreállítási tervről.

2022. december 15., 08:44

Szerző:

Az európai uniós tagállamok elhalasztották a hét elején nyélbe ütött politikai megállapodás véglegesítését a magyar helyreállítási tervről, a Magyarországnak járó fejlesztési források majdnem egyharmadának a felfüggesztéséről, az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról és a globális társasági minimumadó bevezetéséről – értesült a Népszava.

Csütörtökön eldőlhet

A négy dossziét egy csomagban kezelték az EU27-ek és az volt a terv, hogy szerda délután egyszerre fogadják el úgynevezett írásos eljárás keretében, vagyis vita nélkül. A procedúrát azonban nem tudták lezárni, miután Lengyelország fenntartásokat hangoztatott az adómegállapodással kapcsolatban. Varsó már korábban is emelt kifogásokat, de mindenki abban reménykedett, hogy sikerült eloszlatni az aggályait. Információink szerint az írásos eljárás következő határideje csütörtök dél. Ha a lengyelek nem adják be a derekukat, az egész megállapodást veszélybe sodorják.

A hét elején a tagállamok nagykövetei által tető alá hozott döntések csak a hivatalos tagállami jóváhagyásokat követően léphetnek hatályba, egyedül az ukrajnai segítségnyújtáshoz szükséges jogszabályt kell még az Európai Parlamentnek is elfogadnia. Erre már csütörtökön sor kerülhet, ha az EU27-ek zöld utat adnak az indítványnak. A magyar helyreállítási terv és a jogállamisági eljárás keretében javasolt pénzmegvonás megszavazásához elég a kormányok minősített többsége, míg az ukrajnai támogatáshoz és a globális adóminimum bevezetéséhez konszenzusra van szükség.

Magyarország korábban mindkét utóbbi indítványt blokkolta, általános vélemény szerint azért, hogy engedményeket harcoljon ki az uniós pénzügyi források jelentős részének befagyasztását támogató partnereitől. Végül feladta vétófenyegetését, az EU27-ek pedig zöld utat adtak a helyreállítási tervnek és a javasolt 7,5 milliárd helyett 6,3 milliárd euró közösségi forrás befagyasztásában egyeztek meg.

„Bukni fog, aki a külpolitika blokkolásával fenyegetve próbálja meg aláásni az uniós értékeket vagy Ukrajna támogatását”

– erről a német parlamentben beszélt szerdán Olaf Scholz.

(Kiemelt képünk illusztráció: Orbán Viktor a Visegrádi Négyek csúcstalálkozóján Kassán. Fotó: Robert Nemeti/Anadolu Agency/AFP)

 

Szerdán a déli óráktól a nyugati határszélen, illetve késő délután főként a Duna vonalától keletre egy-egy intenzívebb záporban akár az ég is megdörrenhet. A kialakuló záporokat, zivatarokat többfelé jégdara, intenzív csapadék és szélerősödés kísérheti.