Az EU tízéves programot fogadott el a munkanélküliség és a szegénység csökkentésére

A portói csúcson Orbán azt mondta, Magyarország szociális ügyekben jól áll, amelynek kulcseleme a teljes foglalkoztatás, a határozott családpolitika és az agresszív adócsökkentés.

2021. május 8., 13:09

Szerző:

Aláírták A portói szociális kötelezettségvállalás című dokumentumot a Portugáliában megrendezett szociális EU-csúcson – írja a hvg.hu.

Az eseményen az Európai Unió miniszterelnökei, így Orbán Viktor magyar kormányfő is részt vesz, videót is posztolt róla a Facebookon. Ebben arról beszélt, hogy a csúcstalálkozó fő kérdése a „vakcina, oltás és a gazdaság újraindítása”.

A portói szociális kötelezettségvállalás, amelyet a felek az európai szociális partnerekkel és a civil társadalmi szervezetekkel együtt írtak alá, a szociális területen 2030-ig elérendő célokat tartalmazza. Az aláíró országok, mint azt a dokumentum hangsúlyozza, a történelem során első alkalommal fejezték ki ilyen formában szándékukat az európai szociális helyzet közösen végrehajtandó jobbítására vonatkozólag.

 A kitűzött célok a következők:

  • a 20–64 évesek legalább 78 százalékának foglalkoztatottnak kell lennie,
  • a felnőttek legalább 60 százalékának évente részt kell vennie valamilyen képzésen,
  • a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek számát legalább 15 millióval kell csökkenteni, beleértve legalább 5 millió gyermeket.

Az aláírók, úgy köztük a magyar féli, azt is vállalták, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek egy befogadóbb, szociálisabb Európa kialakítása érdekében. Üdvözölték a szociális jogok európai pillérére vonatkozó cselekvési tervet, és megerősítették elkötelezettségüket amellett, hogy az ebben megfogalmazott elveket az erőteljes, méltányos és munkahely-teremtő fellendülés előmozdítása érdekében tettekre is váltják.

Orbán Viktor a lap szerint a nap folyamán többször is elmondta, hogy Magyarország a szociális pillér megerősítésében nagyon jól működő gyakorlatot alakított ki, amelynek kulcselemei a teljes foglalkoztatás, a határozott családpolitika, amely a GDP öt százalékának megfelelő támogatást élvez, és az agresszív adócsökkentési politika, amelyet így együtt nevezett munkaalapú társadalomnak.

Orbán a Munka és munkahelyek című panelbeszélgetésen felszólalva is elmondta, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben szerinte a legfontosabb társadalmi kérdés a vakcina rendelkezésre állásának biztosítása, anélkül ugyanis nem lehetséges fenntartható szociálpolitika.

(Kiemelt kép: Ursula von der Leyen, az Európai bizottság elnöke és Micheal Martin írország miniszterelnöke az Az európai szociális csúcson Portóban, 2021 május 8-án. Fotó: Jose Coelho | POOL/AFP)