Az EP alelnöke elzárná a pénzcsapot Magyarországgal és Lengyelországgal szemben

A politikus ezzel a kormányt és nem a teljes nemzetet büntetné. 

2021. július 20., 11:20

Szerző:

Magyarország és Lengyelország rendre megsérti a demokratikus elveket Katarina Barley, az Európai Parlament (EP) alelnöke szerint, ezért az uniós támogatások korlátozására szólította fel az Európai Parlamentet. A szociáldemokrata politikus ugyanakkor külön kiemelte, hogy a szankciókkal csak az országok kormányait kell sújtani, az országok lakosságának tovább folyósítaná a támogatásokat – írta a Zeit német lap. 

A nyilatkozat apropója, hogy kedden jelenik meg az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentése. Az EP alelnöke szerint mindkét országban komoly hiányosságok tapasztalhatók a demokratikus elvek terén. A magyarországi helyzettel kapcsolatban példaként említette az Orbán-kormány által elfogadott és a sokak által melegellenesnek tartott pedofiltörvényt is. Szerinte ezzel és sok más korábbi cselekedetével a magyar kormány lényegében  leépítette a demokráciát. Lengyelország esetében pedig úgy érzi, hogy veszélyben van az igazságszolgáltatás függetlensége.

A Zeit felidézte, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke két héttel ezelőtt jelentette be, ősszel elindulnak azok a kötelezettségszegési eljárások Magyarország és Lengyelország ellen, amelyek akár az uniós támogatások megvonásához is vezethetnek. Ugyanis ha kiderül, hogy a jogállamiság megsértése az Európai Unió pénzügyi érdekeit is súlyosan sérti vagy fenyegeti, akkor intézkedni kell.

Korábban írtunk róla, hogy július 7-én szerdán tartotta meg az érintett két országgal szemben az Európai Parlament a vitáját. Akkor Vera Jourová, az Európai Bizottság elnöke az Alapjogi Chatából idézve erősítette meg, hogy Magyarország három pontos is megsértette az alapvető emberi jogokat. Az Európai Bizottság alelnöke vitán elmondta, a magyarországi helyzet nem javult a koronavírus előtti időszakhoz képest, a nemváltást ellehetetlenítő törvényre és a sokak által vitatott pedofiltörvényre utalva pedig hangsúlyozta: a szerződések őreként fognak fellépni, hogy az európai állampolgárok alapvető jogai érvényesüljenek. Erről bővebben itt olvashat.

Arról írtunk is, hogy  Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban elmondta: összefüggést látott a magyaroknak szánt helyreállítási alap csúszása és a június 15-én elfogadott pedofiltörvény elfogadása között. A miniszterelnök szerint ugyanis azt, hogy az Európai Bizottság elindította a kötelezettségi eljárást Magyarország ellen nemcsak szégyenteljesnek, hanem „jogi huliganizmusnak” is nevezte.

„Visszafogottan próbálom minősíteni. Tehát először is egy jogi huliganizmussal állunk szemben. Tehát tényleg… Ez egy randalírozás.”

– így kommentálta Orbán Viktor, hogy Magyarország ellen a héten kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság. A kormányfő szerint ezzel az Európai Unió tagállami hatáskörbe akar belenyúlni.

(Kiemelt kép: Katarina Barley, az Európai Parlament alelnöke beszédet mond Berlinben, 2019. május 12-én. Fotó: Paul Zinken / DPA/AFP)