Věra Jourová: nem hezitálunk Magyarországgal szemben

Az Európai Bizottság alelnöke szerint az Orbán-kormány az Alapjogi Charta több pontját is megsértette a pedofiltörvénnyel. 

2021. július 7., 12:26

Szerző:

Szerdán tartotta az Európai Parlament a Magyarország és Lengyelországgal szembeni vitáját. A jogállamiság és alapvető jogok csorbítása miatt ültek össze az EP-ben. Věra Jourová a vitán elmondta, a magyarországi helyzet nem javult a koronavírus előtti időszakhoz képest, a nemváltást ellehetetlenítő törvényre és a sokak által vitatott pedofiltörvényre utalva pedig hangsúlyozta: a szerződések őreként fognak fellépni, hogy az európai állampolgárok alapvető jogai érvényesüljenek. 

A vitát Anže Logar a szlovén nemzetgyűlés tagja kezdte, aki rögtön kijelentette, hogy az Európai Unióban nincs helye a homofóbiának. Nem fordulhat elő, hogy nem, kor, faj és szexuális irányultság alapján elítéljenek valakit. Ugyanezt hangsúlyozta az Európai Bizottság alelnöke, Věra Jourová is. A vitán elmondta, az Európai Unió alapértékeivel ellentétes a magyar pedofiltörvény, mert az Orbán-kormány összemosta a pedofíliát és a szexuális kisebbséget,

márpedig az EU nem köthet kompromisszumot az egyenlőséget, egységességet és az emberi jogokat illetően. 

A gyermekek megvédése a pedofilokkal szemben közös cél, de a legitim közérdek nem lehet ürügy az alapjogok megsértéséhez. Az Európai Unió Alapjogi Chartájának és a belső piaci szabályainak a magyaroknak is meg kell felelni. Szóvá tette az új szabályozást is, miszerint a magyar médiatermékek a 18 éven aluliaknak nem sugározhatnak olyan tartalmat, amivel a szexuális kisebbséget népszerűsítik. Věra Jourová szerint az Alapjogi Charta három pontját is megsérti a magyar kormány a pedofiltörvénnyel: a 24. cikkében szereplő diszkrimináció tilalmát, a 11. cikkben szereplő kisebbségek saját vélemény nyilvánítását és a családi élet szabadságáról szóló 7-es cikket is. 

A kormány június 30-án küldte el a Bizottságnak a válaszát a törvényre vonatkozóan. Jourová rámutatott, hogy a kormány válaszát aktívan vizsgálják, és ha a Chartát sértő pontokat találnak benne, akkor az nehézségeket okozhat az uniós költségvetés végrehajtásakor. 

„Nem fogunk hezitálni, lépéseket fogunk tenni, amikor úgy érezzük, hogy a szerződések őreként fel kell lépnünk”

– hangsúlyozta a bizottság alelnöke, majd hozzátette, hisznek egy olyan Európában, ami a választás lehetőségét és a sokszínűséget támogatja. Épp ezért az Európai Bizottság mindent megfog tenni, hogy ezeket a jogokat minden állampolgárnak garantálják. Korábban írtunk róla, hogy a szerdai vitán Orbán Viktor nem vett részt, helyette a kormány Hidvéghi Balázst és Győri Enikőt küldte, hogy védje meg a magyar kormány álláspontját. A döntést Novák Katalin azzal indokolta az ATV-nek, hogy szerintük nagyon kevesen ismerik a pedofiltörvény tényleges tartalmát, ezért csupán egy politikai akcióról van szó.

(Kiemelt kép: Věra Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa beszédet mond az Európai Parlament plenáris ülésén 2021. március 10-én. Fotó: Johanna Geron / Pool/AFP)

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.