Az Emmi eláll az ORÖ – Híd a munka világába projekttől

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma számos szabálytalansági gyanúbejelentéssel élt az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) felzárkózási projektje kapcsán, melyek együttesen majdnem az önkormányzatra eső teljes támogatási összeget, több mint 1,6 milliárd forintot érintenek.

2016. március 8., 18:31

A tárca közölte: a lefolytatott vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a projekt során létrehozott foglalkoztatási szövetkezet nem alkalmas a támogatási szerződésben meghatározott tevékenység ellátására, ezért az Emmi a folyamatban lévő vizsgálatok és szabálytalansági eljárások lefolytatása mellett a szerződéstől eláll.

A 2013. év végén kötött támogatási szerződés célja az Országos Roma Önkormányzat által létrehozott foglalkoztatási szövetkezeten keresztül az ország leghátrányosabb területein élő, főként roma származású munkavállalók foglalkoztatásának elősegítése lett volna. A Híd a munka világába program záró beszámolója többszöri késedelem után, határidőn túl került benyújtásra. A minisztérium ezután haladéktalanul megkezdte a záró helyszíni ellenőrzések lefolytatását. A helyszíni ellenőrzések eredményeként a folyamatban lévő vizsgálatsorozat mellett további szabálytalansági gyanúk kivizsgálása is megkezdődött. Az eljárásnak jelenleg több mint 23 gyanúpontja van. Az ORÖ által elszámolásra benyújtott tételek összege 1,6 milliárd forint, a teljes elszámolási összeg esetében fennáll a szabálytalanság gyanúja.

A főkedvezményezett Országos Roma Önkormányzatra eső projektrész szinte teljes egészét érintő nem megfelelőségek gyanúja okán a szövetkezet a vállalt szakmai tevékenységek lényegi elemeit igazolhatóan sem megvalósítani, sem működtetni, sem fenntartani nem képes, így a minisztérium a szerződéstől a mai nappal eláll. Az elállás jogkövetkezményeként a kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket – áll a tárca közleményében.