Két hét után nagyon visszaesett a babaváró hitel iránti érdeklődés, az igénylők fele nem felel meg a bankoknak

2019. július 19., 10:48

Szerző:

Bank360 követte a 10 millió forintos állami támogatású babaváró hitel iránti érdeklődés alakulását, és azt tapasztalták, hogy nagyjából a felére esett vissza a családok érdeklődése – derül ki csütörtöki közleményükből. Csak a Google-keresésekben 80 százalékos a visszaesés a hitelnél.

A július 15-én közölt adatok szerint

  • 2400 igénylést adtak le babaváró hitelre;
  • autóvásárlási támogatásra 5700 igénylés volt;
  • a jelzáloghitelek egy részének állami átvállalására pedig mindössze 703-an nyújtottak be kérelmet.

Az érdeklődés visszaesése arra utalhat, hogy a februári bejelentés óta eltelt hónapok során egy néhány ezres réteg készült fel a hitelezés júliusi elindulására, a kezdeti szerény roham után valószínűleg a jövőben havonta jóval kevesebb igénylést adnak le.

A Bank360 szerint a bankok sem erőltetik meg magukat, pedig náluk nincs kockázat, az állam garanciát vállal a hitel visszafizetésére. Ehhez képest egyes pénzintézetek csak a júliusi starttól számítva hetekkel később nyitották, illetve nyitják meg a babaváró hiteleiket. A szakportál adatai szerint sok ügyfél most jöhetett rá, hogy mégsem felel meg a 10 millió forintos hitelre feljogosító feltételeknek,

csak az igénylők fele rendelkezik a legalább 250 ezer forintos jövedelemmel.

Hat pénzintézet 150 ezer forintos jövedelemig is ad ki babaváró hitelt, de ott más megkötések a szigorúbbak. A hitelt igénylők 20 százaléka próbálkozhat jövedelme alapján ezeknél a bankoknál.

A szakember szerint továbbra is figyelni kell a maszkhasználatra, a távolságtartásra, mert bár jók az oltási adatok, de sokkal több embert kell még beoltani, hiszen a nyájimmunitásról csak 80-90 százalékos átoltottság után lehet beszélni.