Az ellenzék értékelése: Le lehet győzni Orbán Viktort és a Fideszt

Márki-Zay Péter fölényes győzelmét ünnepli az ellenzék: rést látnak a pajzson. És befutott a Fidesz reakciója is.

2018. február 25., 21:53

Szerző:

Valamennyi ellenzéki párt és pártvezető, valamint Orbán Viktor kihívói is a kormányzó hatalom megdöntésének felcsillanó reményét vélte felfedezni a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választási eredményben. Joggal, hiszen az esélytelennek tartott, sőt, Lázár János által „lebolondozott” összellenzéki támogatottsággal induló, ám független Márki-Zay Péter tönkreverte a Fidesz – személyesen Orbán és nagyhatalmú helyi potentátja, Lázár János által támogatott – jelöltjét, Hegedűs Zoltánt.

Az MSZP-Párbeszéd kormányfő-jelöltje szerint Hódmezővásárhely a bizonyítéka annak, hogy nincs lefutva az áprilisi választás, el lehet zavarni az Orbán-kormányt.

Karácsony Gergely több hírportálnak és csatornának is ezt nyilatkozta a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás eredményeit értékelve. Karácsony gratulált Márki-Zay Péternek, az Indexnek például azt mondta: ha Hódmezővásárhelyen le lehet váltani a Fideszt, akkor bárhol le lehet. Az eredmény szerinte igazolja az MSZP-Párbeszéd politikáját, miszerint bizonyos helyeken megéri független jelölteket támogatni, illetve hogy összefogás kell.

„Ha van összefogás, van győzelem, újra le kell ülni a demokratikus pártokkal egyeztetni az egyéni körzetekről” – fogalmazott, azt azonban több újságírói kérdésre is tisztázta, hogy nem tervez a Jobbikkal tárgyalni, szerinte először mindenképp a baloldalon kell megoldani a koordinációt. A Népszavának pedig Karácsony azt is mondta: ma bebizonyosodott, hogy bárhol legyőzhető a Fidesz.

Eközben a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc a következőt közölte a 168 Órával: „Ez elsősorban Márki-Zay Péter győzelme. Az ő sikere. Minden más csak ezután jön. Neki gratuláljunk. Tudom, hogy Péter erős fenntartásokkal beszél a baloldalról. De nincs ezzel semmi baj.

Ma nem az a kérdés, hogy bal- vagy jobboldali demokraták vezetik a városokat, az országot. Egy kérdés van: lesz-e újra Köztársaság, jogállam, demokrácia, európai polgári világ? És ma jobban hisszük, mint korábban: Igen, normális európai ország leszünk.

Mert többen vagyunk, akinek elege van Orbán világából. A folyamatos haborúkból, az állandó lázas állapotból, az értelmes beszéd hiányából. Élni akarunk. Egyszerűen csak élni és nem háborúzni. Persze, hogy a demokraták között vannak viták. Ez a természetes. De a vita nem háború. Márky-Zay győzelme azt mutatja, hogy több dolog köti össze a demokratákat az Orbán elleni harcban, mint ami elválasztja őket” – írta a Facebook-oldalán is közzétett nyilatkozatban Gyurcsány, hozzátéve: így lehet majd győzni áprilisban is. „Harc van. Alku nélkül” – fogalmazott komolyan, majd pedig  megtrollkodta Orbán Viktor kormányfő Facebook-oldalát is:

A Momentum Mozgalom egy, a 168 Órának is megküldött közleményben gratulált Márki-Zay Péternek a választási győzelemhez és sok sikert kívánt neki a település élén elvégzendő munkához.

„A hódmezővásárhelyi győzelem egyetlen dolgot bizonyít: ha valóban van tétje a választásnak, a bizonytalanok is elmennek. Csak velük lehet rést ütni a Fidesz pajzsán, ezért a Momentum célja, hogy nekik is reményt adjon. Ahogy azt eddig is mondtuk: rajtunk nem fog múlni a Fidesz legyőzése” – írták, ami szintén reménykeltő a teljes ellenzéki összefogást, de legalábbis jelölt-koordinációt szorgalmazók számára.

Az Együtt a Facebook-oldalán tette közzé álláspontját: történelmi győzelmet produkált Márki-Zay Péter és a hódmezővásárhelyiek.

„Világossá vált a demokrata ellenzéki pártok feladata: mindenekelőtt egymással kell megállapodásra jutni, mert már egy ilyen koordináció is fényévekkel mozdítaná előre Orbán Viktor megbuktatását. Ha egy jelölt van, a Fidesz mindenütt legyőzhető. Az Együtt kész a koordinációs egyeztetések felgyorsítására” – írták.

Az Együtt szerint Hódmezővásárhely a magas részvétellel azt is megmutatta, hogy nem kérnek a fenyegetésekből, a listázásokból, bátrak élni szabad polgárjogukkal a választáson, és felelős döntést hoztak.

Eközben a Magyar Liberális Párt azt közölte a 168 Órával: Hódmezővásárhelyen átszakadt a gát. „Különösen nagy örömre ad okot, hogy rekord magas volt a részvétel. Gratulálunk a teljes ellenzék által támogatott Márki-Zay Péternek a győzeleméhez. Márki-Zay sikere azt mutatja, hogy közös erővel sikerülhet a kormányváltás április 8-án. A Fidesz a választási kampányban nem válogatott az eszközökben, hogy győzelemre vezesse jelöltjét, mégis alulmaradt. Az ellenzék által támogatott jelöltet az egész kampány alatt megpróbálták nyomás alatt tartani, őt és támogatóit is nemtelen támadások sorozata érte.

Az emberek azonban egyértelműen kifejezték a mai napon, hogy elégedetlenek a kormánypárt politikájával és politikusával is” – közölték a Liberálisok. 

A Jobbik elnöke Facebook-videóban mondta el a gondolatait a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás után. Vona Gábor azzal kezdte, hogy gratulált Hódmezővásárhelynek és Márki-Zay Péternek. Szerinte a győzelem történelmi, mert ha Lázár János városában megverhető a Fidesz, akkor az ország minden pontján megverhető.

„És 2018 április 8-án meg is fogjuk verni a Fideszt!”

Végezetül befutott a Fidesz reakciója is:

„Kiskunhalason fölényesen győztünk, Hódmezővásárhelyen alulmaradtunk” – címmel a következőt közölte a kormánypárti szövetség:

„A kiskunhalasi időközi  önkormányzati választáson több mint kétharmados, 68 százalékos támogatással győzött jelöltünk, Juhász György. A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson férfias küzdelemben alulmaradt jelöltünk egy független jelölttel szemben. A győzteseknek gratulálunk. A Fidesz-KDNP az elmúlt egy évben 17 időközi önkormányzati választáson indult és abból hármat elveszített, 14-et pedig nagy fölénnyel megnyert.”