Árvíz: a legkomolyabb riasztás lép életbe a Dunán

A Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcsnál már most kritikus a Duna magassága. 

2021. július 19., 07:44

Szerző:

Míg Nyugat-Európában az előrejelzések szerint elvonul a világháborút követő legnagyobb pusztítást okozó árvíz, addig kisebb árhullám közeledik Magyarország felé. A vízjelző szolgálat szerint szerda-csütörtök környékén tetőzik a víz Nagybajcsnál a Dunán.  A legmagasabb fokú árvízvédelmi riasztás léphet életbe a héten. A hatóság szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy kiönt a Duna.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy a legmagasabb, hármas fokú riasztás léphet életbe a héten Magyarországon, de csak a folyó legfelső szakaszán. A Duna vízszintje az előrejelzések szerint Budapestnél csütörtökön tetőzik, de a rakpart lezárására nem kell számítani. A szóvivő arról tájékoztatott, hogy Nyugat-Európában hatalmas csapadékmennyiség esett le.

A Duna vízgyűjtő területe is hatalmas csapadékadagot kapott, mivel az ausztriai Inn folyó, a Duna mellékfolyója jelentős csapadékmennyiséget hoz a Dunába, ez alaposan megváltoztatta az előrejelzéseket. A szóvivő szerint az Inn folyó vízgyűjtőjére hulló csapadék miatt jelentősebb lesz az árhullám. Emiatt vasárnap estétől Nagybajcsnál akár harmadfokú is lehet az árvízvédelmi készültség, míg Győr alatt a Dunánál elsőfokú lehet a készültség. A szóvivő megerősítette, a vízügyi szakemberek eddig is tudták, hogy komoly esőzések és megemelkedett vízszint várható felkészültek az érintett vízügyi igazgatóságok, amelyek megerősített szolgálattal éjjel-nappal figyelik a Dunát.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője elmondta, abban bíznak, hogy Komárom környékén „ellaposodik” a vízszint a Dunán, és a környező mellékfolyókból nem kap támogatást. Az árhullám körülbelül egy hét alatt hagyja el az országot.

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, hogy villámárvizek alakulhatnak ki ott, ahol a domborzatnál kissé nagyobb a szintkülönbség. Ilyenkor nagyon kell arra figyelni, hogy a csatornarendszer nem tudja elszállítani a hirtelen lezúduló vizet, pincék és utak kerülhetnek víz alá. Megelőzni nem lehet a villámárvizet, de a hatásait kiküszöbölhetjük. A szóvivő javasolta, hogy

tartsuk karban a felszíni vízelvezető árkokat, távolítsuk el az árokból a szemetet és a benőtt gazokat.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel azt mondta, hogy felhőszakadás idején előfordulhat, hogy annyi víz esik, amit a talaj nem tud felvenni és a csatornahálózat sem képes elvezetni. Ilyenkor az alacsonyabban fekvő részeken megáll a víz, ahol pedig szintkülönbségek vannak, villámárvizek keletkezhetnek. Ilyenkor pincék, alagsorok, garázsok és utak kerülhetnek víz alá. Megelőzni nem lehet a villámárvizet, de a hatásait csökkenthetjük. A szóvivő javasolta, hogy tartsuk karban a felszíni vízelvezető árkokat, távolítsuk el az árokból a szemetet és a benőtt gazokat. Mukics Dániel szerint minél jobb állapotban van a vízelvezető árok, annál több vizet tud elvezetni.

A szóvivő elmondta, autóval semmiképp se hajtsunk bele a magas állóvízbe, vagy az úton hömpölygő vízbe, mert ha a kocsi légszűrője vizet kap, a roncstelepen köt ki a gépjármű.  Gyalog és kerékpárral se vágjunk át a villámárvizeken, mert már néhány centiméteres vízfolyás is ledöntheti a lábáról az embert. Ha ilyen helyzettel találjuk szembe magunkat, változtassunk az útvonalunkon és kerüljük el. A szóvivő szerint, ha beázik a pince, nem érdemes azonnal kiszivattyúzni.

A tűzoltók szivattyúja és speciális felszerelése ugyanis kizárólag 30 centiméternél nagyobb vizet képes eltávolítani. Mukics Dániel szerint saját búvárszivattyúval sem érdemes a pincékből addig kiszivattyúzni a vizet, amíg van utánpótlása. Az újonnan beszivárgó, betörő víz kimoshatja a falakat és így több kárt okoz, mintha csak állna a víz pincében. A legtöbb esetben az összegyűlt víz magától elszivárog. Ha mégsem, akkor csak a felhőszakadás után érdemes kiszivattyúzni, utána pedig fertőtlenítsünk. Ha a meteorológiai szolgálat felhőszakadásra ad ki figyelmeztetést, az érintett területen érdemes áramtalanítani a pincét és magasabbra vinni azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet. Ahol pedig annyira sok csapadék esett, hogy el kell hagyni az otthonunkat, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot.”

(Kiemelt kép: Egy pad a Dunában Nagymarosnál 2016. július 16-án. Fotó: Mohai Balázs / MTI)