Arató Gergely: 2018-ban tucatszámra jelentettek be ukránokat határ menti üres házakba

Jövőre minden eddiginél keményebb voksturizmusra kell számítani. 

2021. november 17., 18:57

Szerző:

A Demokratikus Koalíció is a voksturizmus felpörgetésének szándékát látja a jogszabály-módosítás mögött. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese szerdai, online sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott:

az Országgyűlés olyan jogszabályt fogadott el, ami a „gyakorlatban azt jelenti, hogy a választási csalást törvénybe iktatják”, a lakóhely ezentúl ugyanis csak egy kapcsolattartási cím lesz, nem kell ott élnie annak, aki bejelentkezik.

Az ellenzéki politikus arról beszélt, hogy 2018-ban „tucatszám jelentettek be ukránokat határmenti települések roskadozó, senki által nem lakott házaiba”, éppen ezért a DK arra készül, hogy jövőre minden eddiginél keményebb voksturizmust tapasztalnak majd. A képviselő is azt ígérte, hogy az ellenzéki pártok minden egyéni körzetben ellenőrizni fogják a választói névjegyzékben szereplők lakcímének valódiságát.

A DK támogatja, hogy az ellenzék közösen forduljon az Alkotmánybírósághoz, és követelje a választási csalást lehetővé tevő jogszabály megsemmisítését

– mondta Arató Gergely.

Az MSZP a választási csalás mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy szerintük az elfogadott törvény ezen túlmenően legalizálhatja például a családi otthonteremtési kedvezménnyel kapcsolatos visszaéléseket (CSOK) is, ha Varga Judit igazságügyi miniszterhez hasonlóan olyan ingatlanokra – például nyaralókra – is igénybe veszik az otthonteremtési támogatást, ahol nem életvitelszerűen élnek. Magyarán az MSZP szerint most ezzel a törvénnyel olyanokat tesznek lehetővé, amik eddig bűncselekménynek számítottak.

(Kiemelt képünk: Arató Gergely, a DK vezérszónoka felszólal a felsőoktatás szabályozására vonatkozó és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 1-jén. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.