Áramlik külföldre a hazai gabona

Az utóbbi időben a magyar állam nem élt gabona-elővásárlási jogával. 

2022. május 21., 08:45

Szerző:

Az elmúlt közel két és fél hónapban az állam egyszer sem élt a gabona-elővásárlási jogával, válaszolta a Népszava kérdésére az Agrárminisztérium. Nagy István agrárminiszter még március elején jelentette be, hogy a kormány betiltja a gabonakivitelt Magyarországról, a döntést az orosz–ukrán háború okozta áremelkedéssel indokolták.

A határozat szerint május 15-ig minden, Magyarország területéről külföldre kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). A döntés szerint az exportra szánt mennyiség veszélyezteti a magyarországi ellátást, az állam megveszi a felkínált gabonát.

A rendelkezés bevezetése óta összesen mintegy hárommillió tonna termény exportját jelentették be. A korábbi évek azonos intervallumában is ennyit vittek ki, nem volt indokolt az elővásárlási jog gyakorlása – közölte a minisztérium a Népszava kérdésére. A bejelentési kötelezettséget nemrég július közepéig meghosszabbították.

15:57

Az ország számos pontján nyilvános hanukai gyertyagyújtást szervez az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. Köves Slomó vezető rabbi szerint most, amikor Izrael a fennmaradásáért küzd, különösen időszerű az ünnep reményteljes üzenete: a fény legyőzi a sötétséget.