Ángyán: 20 milliárdnyi támogatást kaptak a kedvencek

Csaknem 20 milliárdnyi támogatást kapott az agrárkasszából a hat legnagyobb mezőgazdasági cégcsoport – ezt állapítja meg Ángyán József legfrissebb tanulmánya.

2014. július 25., 15:14

A volt vidékfejlesztési államtitkár szerint a pályázatos és pályázat nélküli bérbeadási döntési folyamat és annak eredménye egyaránt átláthatatlan, vagy legalábbis a közvélemény számára nehezen követhető. Fazekas Sándor agrárminiszter erre azt mondta: Ángyán József gyakran papírkígyó méretű tanulmányai inkább az esszéírás kategóriájába tartoznak.

Többször is beszélt a zöld-oligarchákról Ángyán József. A volt vidékfejlesztési államtitkár most újabb jelentést tett közzé az állami földpályázatokról. E szerint továbbra is hatalmas földterületeket kapnak a kormányzathoz közel álló érdekcsoportok, a földek közelében lakó kisebb gazdák alig részesednek a földbérletekből – számolt be róla az ATV.hu.

A volt államtitkár megállapítása szerint a területek 70-95 százaléka egy szűk kör nagy érdekeltségeihez kerül. Azt írja: 2013-ban a Nyerges–Simicska-féle Mezort-csoport megelőzte a Csányi-féle Bonafarm-csoportot, az általuk felvett összegek pedig jelentősen megnövekedtek. Harmadik helyen Leisztinger Tamás cégei állnak az elnyert földek és támogatások listáján- írja.

Ángyán szerint az első hat legnagyobb társaság a közös agrárkasszából 2013-ban már mintegy 19,2 milliárd forint támogatáshoz jutott, míg 300 ezer honfitársunkat közvetlenül érintő tanyafejlesztési programra ugyanekkor a közös kasszánkból egymilliárd forint jutott – jegyezte meg az egykori államtitkár.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.