Állatszemeket tartalmazó véres csomagokat kapott Ukrajna több nagykövetsége – köztük a magyarországi is

Több ukrán nagykövetség is állatszemeket tartalmazó „véres csomagokat” kapott – közölte pénteken az ukrán külügyminisztérium.

2022. december 2., 14:44

Szerző:

Mindez azután történt, hogy több levélbombát is küldtek Spanyolországba, köztük Ukrajna madridi nagykövetségére – írja a Reuters.

A sajátos színű és szagú folyadékkal átitatott csomagokat  Kijev magyarországi, hollandiai, lengyelországi, horvátországi és olaszországi nagykövetségére, a nápolyi és krakkói főkonzulátusra, valamint a brnói konzulátusra kerültek – írta Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő a közösségi médiában.

 

Nikolenko beszámolója szerint nem csak csomagok érkeztek a nap folyamán: az ukrán nagykövet vatikáni épületének bejáratát megrongálták, az Egyesült Államok nagykövetsége pedig egy levelet kapott, amiben egy Ukrajnát kritizáló cikk fénymásolata volt.

„Mivel nem tudták megállítani Ukrajnát diplomáciai fronton, megpróbálnak megfélemlíteni minket. Azonban kijelenthetem, hogy ezek a próbálkozások hiábavalók. Továbbra is hatékonyan fogunk dolgozni Ukrajna győzelméért” – reagált Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Utasítására minden ukrán nagykövetséget és konzulátust fokozott biztonsági ellenőrzés alá helyeztek. A külügyminiszter arra kérte a külföldi országokat, hogy segítsenek garantálni azok biztonságát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Plakátok a varsói ukrán nagykövetség bejáratánál 2022. április 1-jén. Fotó: JANEK SKARZYNSKI / AFP)

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a jövő hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni. A hét közepétől ugyan csökken a csapadékhajlam, de a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a legmelegebb órákban mindössze 10-16 Celsius-fok várható, a hidegre hajlamos helyeken pedig visszatérhet a gyenge hajnali fagy. A szél sokfelé lesz erős - derül ki a HungaroMet Zrt. országos, középtávú előrejelzéséből.

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat. A MÁV-csoport adatai szerint vasúti átjárókban idén eddig 16 baleset történt, öttel több, mint a tavalyi év hasonló időszakában, ezek közül egy halállal végződött, három súlyos sérülésekkel járt.